I projektet e-Flex – digital plattform för handel och styrning av energi, som pågick mellan 2020 och februari 2025, testades ett nytt sätt att göra energisystemet mer miljövänligt, resurseffektivt och robust. Projektets kärna var utvecklingen av en digital plattform som skapar ökad samverkan mellan energibolag och fastighetsägare. Genom en optimerad styrning är det möjligt att minska belastningen på energisystemet samtidigt som fastighetsägarna kan sänka sina kostnader – en win-win-win för fastighetsägaren, energibolaget och klimatet.
Om projektet
Målet med projektet var att skapa ett mer flexibelt energisystem genom ökad samverkan mellan energibolag och fastighetsägare. Många fastighetsägare har möjlighet att anpassa hur de använder sina värme- och kylsystem. För kunder med både fjärrvärme och värmepump säkerställer plattformen att den energikälla med lägst miljöpåverkan eller kostnad alltid används. För fastigheter som enbart använder fjärrvärme optimerar plattformen värmeanvändningen genom att flytta värmeuttaget till tider med lägre fjärrvärmeproduktionskostnader.
Vinsten för energibolaget är att energisystemen avlastas vid tidpunkter då efterfrågan är hög. Det ger ett mer klimatsmart och robust energisystem. Fastighetsägarna får en ökad möjlighet att samoptimera sin värme-, kyla- och elanvändning, samt minska sina energikostnader. När de kan styra sin energianläggning innebär det att de kan minska sin klimatpåverkan och stärka sin gröna profil.
Under projektperioden utvecklades och testas plattformen på ett antal fastigheter på Lunds sjukhusområde samt i Eslövs Bostads fastighetsbestånd. Resultatet av projektet är ett replikerbart digitalt verktyg som reducerar både fastighetsägarnas uppvärmningskostnader och Kraftringens produktionskostnader.
Vad har lärdomarna från projektet varit?
Resultatet från projektet visar att den digitala plattformen bidrar till en ökad samverkan mellan fastighetsägare och energibolag vilket skapar ett mer resurs- och kostnadseffektivt energisystem med sänkt miljöpåverkan som gynnar både fastighetsägarna och energibolaget.
Vad är nästa steg?
För tillfället håller tjänsten SmartFlex energi på att vidareutvecklas inom projektet CoAction Lund med syftet att använda fastighetsägarnas värmepumpar som en resurs på intradagmarknaden för att minska tillfällena med obalanser. För fastighetsägaren innebär det att ytterligare kostnadsbesparingar kan göras samtidigt som de hjälper till att skapa en reell nytta i energisystemet genom minskade obalanser. Under uppvärmningssäsongen 2025/2026 kommer ytterligare pilottester genomföras med några av våra större kunder. Därefter är vår förhoppning att kunna lansera produkten brett.
Vi har kommit långt i utvecklingen av tjänsten SmartFlex värme och erbjuder den nu till alla större fastighetsbolag. Tjänsten har varit aktiv i stora delar av både EBO:s och LKF:s bestånd med mycket goda resultat – fjärrvärmeproduktionskostnaderna har minskat samtidigt som styrningen har bidragit till jämnare inomhustemperatur och lägre uppvärmningskostnader. För närvarande installeras tjänsten i Eslövs Kommuns fastighetsbestånd.
Partners
Projektet har ett brett partnerskap med olika typer av organisationer; en region, ett kommunägt energibolag, ett universitet, ett forskningsinstitut, en teknikleverantör och en klusterorganisation.
Projektet finansieras av ingående partners och Energimyndigheten.