Hållbart och lönsamt skifte för Flexilast i Eslöv
Genom att byta uppvärmning från gas till klimatneutral fjärrvärme har transportföretaget Flexilast i Eslöv på en gång sänkt sina kostnader och tagit viktiga steg mot miljö- och klimatmålen. Deras hållbara energiresa går vidare med solceller, batteri och en eldriven fordonsflotta i sikte.
Med mer än två hundra bilar ute på vägarna och 95 åkeriföretag under sitt paraply är Flexilast ett av Skånes största transportföretag. Navet för verksamheten finns i Eslöv, med huvudkontor och 16 500 kvadratmeter inomhuslager. Nio tusen av dem behöver värmas upp, vilket sedan våren 2023 sker med hjälp av klimatneutral fjärrvärme från Kraftringen.
Smidigt byte från gas till fjärrvärme
"När vi tog över fastigheten 2021 följde ett äldre uppvärmningssystem med gas med, och vi hade redan då tankar på att byta ut det mot något mer hållbart. När sedan gaspriserna stack iväg under 2022 kände vi att det var dags att göra slag i saken", berättar Flexilasts marknadschef Roger Hurtig.
Tajming är ju aldrig fel, och just då föll det sig så att Kraftringen planerade utbyggnad av Eslövs fjärrvärmenät i just Gryby, där Flexilasts anläggning ligger. I början av 2023 drogs ledningarna och i april kopplades Flexilast på fjärrvärmenätet. I helhetslösningen ingick även installation av ny värmeväxlare och invändiga arbeten på plats.
"För oss som fastighetsägare gick bytet lätt och smidigt, och vi är mycket nöjda med resultatet. Vi har nu en helt fossilfri uppvärmning och vi har minskat våra kostnader jämfört med gasen."
Kraftringens fjärrvärme produceras till 99,6 procent av fossilfria bränslen – men den som så önskar kan även få ända upp till 100 procent fossilfritt.
"Med vår tilläggstjänst Klimatneutral värme erbjuder vi klimatkompenserad fjärrvärme med ett netto-nollutsläpp av växthusgaser, och med alla utsläpp från fjärrvärmens hela livscykel medräknade", berättar Josefin Fagerholm, kundansvarig på Kraftringen för Flexilasts uppvärmningslösning.
Andreas Persson och Roger Hurtig
Energiutredning för framtiden
Med fossilfri fjärrvärme på plats tar nu Flexilast nästa steg i sin hållbara energiresa: solceller och batterilager.
"Även om vi arbetar på både kort och lång sikt för att våra transporter ska vara hållbara, och även om totalt sett 20 till 25 procent av den diesel våra lastbilar kör på idag är fossilfri – så är det klart att vår verksamhet har en negativ miljöpåverkan. Därför är det viktigt för oss att ta hållbara steg överallt där vi kan", säger Roger.
Och därför har Flexilast anlitat Kraftringens experter till att göra en energiutredning, där ett av målen är att hitta och projektera en optimal solcells- och batterilösning.
"Då det inte är möjligt att sätta solpaneler på taken har vi tillsammans tagit fram förslag på en mycket specialanpassad lösning: markmonterade solpaneler på en pelarkonstruktion över ett 200 meter långt och 20 meter brett dike på tomten, en markyta i utmärkt läge som annars ändå inte kunnat användas", säger Josefin.
När solceller och batteri är på plats kan Flexilasts lokaler till stor del bli självförsörjande på el. Men det finns ett syfte till: att förbereda för en framtid med en elektrifierad fordonsflotta. Transportchef Andreas Persson:
"Att gå över till ellastbilar och att kunna ladda dem med egenproducerad el – det är drömmen! Dit är det ännu några år, men kan vi redan nu skapa förutsättningarna så är mycket vunnet."
Fakta
Kund: Flexilast
Verksamhet: Transportföretag med ett brett utbud av transport-, maskin- och logistiktjänster, lagring och tredjepartslogistik. Flexilast är en ekonomisk förening med 95 skånska åkerier som delägare.
Anställda: Totalt cirka 300 st, på anläggningen i Eslöv 33 st.
Projekt/fastighet: Lagerterminal, kontor och verkstad i Eslöv med 16 500 kvm lagringsyta inomhus, varav 9 000 kvm uppvärmd.
Kraftringen levererar:
- Fossilfri el
- EPD-märkt fjärrvärme med tillvalet Klimatneutral värme
- Serviceavtal fjärrvärme
- Energiutredning för framtida solcells- och batterianläggning
Övriga energilösningar: Ytjordvärmeanläggning för uppvärmning av kontorslokaler.