Fjärrvärme – en viktig del av energiomställningen
Du som väljer fjärrvärme bidrar aktivt till energiomställningen, och det på flera sätt. Fjärrvärme är klimatsmart och resurseffektivt i sig, men spelar även en nyckelroll i övergången till ett hållbart energisystem i stort. Här kan du läsa mer om hur och varför.
Energiomställningen har stor betydelse för vår värld och framtid och är central för att vi ska kunna nå de uppsatta klimatmålen. Det handlar om att gå ifrån ett energisystem med hög andel fossil energi och lågt resursutnyttjande till ett energisystem baserat på förnybar energi, effektivt resursutnyttjande och cirkulära flöden.
Fjärrvärme avlastar elnätet
I Sverige kommer energiomställningen till stor del att ske genom elektrifiering: fossil energi ska fasas ut och ersättas av elektrisk från fossilfria och förnybara källor. När elsektorn ska ta över en stor del av samhällets energiförsörjning är det också viktigt att vi använder andra hållbara energiformer där vi kan för att avlasta elnätet – och att vi använder alla resurser så effektivt vi kan. Det är här fjärrvärmen kan spela en nyckelroll för energiomställningen.
"I vårt land står uppvärmning för en stor del av energiförbrukningen. Fjärrvärme är en mycket effektiv uppvärmningsform, som till största delen också är klimatsmart. Vi på Kraftringen till exempel är så gott som helt fossilbränslefria i vår produktion. Ju mer fjärrvärme kan användas till uppvärmning, desto mer kan vi avlasta elnätet och påskynda elektrifieringen av samhället. Varje hushåll, verksamhet eller företag som väljer fjärrvärme bidrar aktivt till energiomställningen", säger Martin Gierow, Kraftringens produktchef för fjärrvärme.
…och tar vara på värdefulla resurser
Här är fyra sätt som fjärrvärme bidrar till och fungerar som möjliggörare av energiomställningen:
- Fjärrvärme avlastar elnätet. När fjärrvärme används istället för elbaserad uppvärmning av fastigheter och varmvatten avlastas elnätet och frigör elkapacitet till energiomställningen.
- Fjärrvärme tar vara på resurser. Fjärrvärme produceras idag till största del av förnybara restprodukter från skogsbruket och pappers- och träindustrin. I våra fjärrvärmenät kan vi också i allt högre grad ta vara på överskottsvärme från lokala industrier, datahallar och verksamheter av olika slag. I båda fallen tar vi genom fjärrvärme vara på värdefulla resurser som annars skulle gått förlorade.
- Fjärrvärme ger flexibilitet. Genom att värme är både enklare och (mycket) billigare att lagra än el, och genom att produktionen kan anpassas efter behov, bidrar fjärrvärme med välbehövlig flexibilitet till energisystemet.
- Fjärrvärme ger mer planerbar el. De flesta moderna kraftvärmeverk som producerar fjärrvärme producerar idag även el – och kan anpassa elproduktionen till när effekten behövs bäst.
Fjärrvärme i Lund gör stor skillnad
Nyligen blev Lunds kommun utnämnd av EU till att bli en av EU:s första klimatneutrala städer. Det är ett viktigt kvitto på det gemensamma arbete som Kraftringen har gjort tillsammans med Lunds kommun. Tack vare våra stora investeringar i bland annat fjärrvärme och vårt kraftvärmeverk har vi kunnat avlasta elnätet samt minska koldioxidutsläppen med 70 % i kommunen.
Vi behöver öka takten!
Kontakta oss för mer information om fjärrvärme och hur vi tillsammans kan bidra till energiomställningen!