Få full energikoll med Marie
Marie Liljewall är vår energiexpert som varje måndag summerar veckan som gått och presenterar sina rekommendationer för nästkommande sju dagar.
Det är högaktuell information för dig som har ett Timprisavtal eller som på annat sätt vill få full kontroll på vad som påverkar energikostnaderna.
Rekommendationer för vecka 47 (18:e november - 24:e november)
Det var mycket kraftiga svängningar på elmarknaden under förra veckan. Orsaken var en ovanligt lång och kraftig period av nära vindstilla i både södra Sverige och i Tyskland. I Tyskland fick fenomenet till och med ett eget namn; ”Dunkelflaute” – mörk stiltje. Istället för elproduktion från sol och vind behövde fossil elproduktion sättas igång och uttagen från tyska gaslager ökade betydligt. Priset på el i Tyskland steg mycket kraftigt och vid de tillfällen då det blev priskoppling mellan Tyskland och elområde 4 gick priset även i södra Sverige upp till mycket höga nivåer på nära fem kronor per kilowattimme enskilda timmar.
Tyvärr är det även denna vecka lite dåliga nyheter. Det passerar ett område med lägre temperaturer under veckan och det varnas för tidvis besvärligt väderläge ner till norra Götaland i samband med befarat snöfall och kraftig vind. Temperaturen ser ut att ligga lägre än normalt under de kommande två veckorna. Det är också en del nya problem med kärnkraften. Utöver att Forsmark 3 kommer att stå stilla till slutet av januari har nu även stora finska reaktorn Olkiluoto 3 har stoppat. Det saknas i skrivande stund prognos för återstart. Även denna vecka finns det därmed risk för riktigt höga priser under de känsliga timmarna klockan 17-19 För kunder med timprisavtal är det viktigt att vara aktiv och försöka flytta förbrukning till lägre prissatta timmar i den mån man kan.
Priset för fastprisavtal har stigit de senaste dagarna men för den som vill vara säker på att undvika oväntat höga räkningar i vinter är det fortsatt ett bra läge att teckna fastprisavtal just nu. Det rörliga priset har varit lågt under 2024, men det räcker med ett par veckor med ordentlig kyla för att priset ska bli något helt annat än det vi sett under de senaste veckorna då kyla och kärnkraftproblem tunnar ut marginalerna i kraftsystemet. Vill man ha tryggheten i att veta vad varje kilowattimme kostar under det kommande året är fastprisavtal det bästa alternativet. Fastprisavtal kan inte avbrytas under avtalstiden.
Detta hände under oktober månad
Det har varit stora prisrörelser i elpriserna under månaden. Månadspriset för oktober blev nästan samma som i september 2024 men runt 10 öre lägre än i oktober 2023.
Väder
Oktober 2024 utmärkte sig med ovanligt höga temperaturer för att vara så sent på året, och för ovanlighetens skull uppmättes den högsta temperaturen under månadens andra halva. Varmast blev det den 19-24:e oktober och en handfull stationer uppmätte då sin högsta temperatur för att vara så sent på året. Tre stationer uppmätte under denna period över 18 grader, den 20 oktober fick Lund 18,6° vilket också blev månadens preliminärt högsta temperatur.
Det förekom också anmärkningsvärda nederbördsmängder. Den 8-10:e oktober passerade flera lågtryck över landet, bland annat den tidigare orkanen Kirk, och över de tre dygnen föll det vid en handfull väderstationer lika mycket nederbörd som vanligtvis faller under hela månaden.
Under oktober har nederbörd främst passerat i norr då ett högtryck tidvis har blockerat nederbördsområden från att passera i större utsträckning i söder.
(Källa: SMHI)
Blandade priser
Medelspotpriset steg i oktober i elområden 1, 2 och 3 från väldigt låga nivåer under september, medan priset sjönk i elområde 4 jämför med månaden före vilket får anses vara ovanligt så sent på året. Anledningen har varit låg efterfrågan på el för årstiden och gynnsamma förutsättningar för elproduktion som hållit tillbaka de prisökningar man vanligen kan se i oktober. Det är gynnsamma förutsättningar gällande elproduktion även i andra länder i Europa med god tillgång på vind- och vattenkraft, låga priser på naturgas och stabil kärnkraftsproduktion.
Under hela 126 timmar under oktober var priset* på elbörsen noll eller under noll. Det högsta timpriset* under oktober i SE4 inträffade under tisdagen den 29:e oktober mellan klockan 17 och 18 då priset på elbörsen var över 328 öre/KWh. Som lägst var elpriset -34 öre/kWh under den stormiga måndagen den 28:e oktober mellan klockan 02 och 03. Den 30/10 var första dagen då marknaden skulle anpassas till den nya flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden. Det är just nu för tidigt att dra några slutsatser om vilka effekter som den nya modellen inneburit.
Kärnkraft
Planeringen av revisionerna vid kärnkraftverken har stor betydelse för tillgången på el. Kärnkraftsproduktionen har legat runt 80 procents tillgänglighet under oktober. Årets arbeten har förflutit normalt med undantag för Forsmark 3 som aviserat en försening som innebär att verket inte förväntas tillbaka förrän i mitten av december, vilket är något oroande för vintern.
Underhållsarbeten på kärnkraftverk leder ofta till begränsningar i närliggande stamnät för elöverföring vilket oftast leder till överföringsbegränsningar i den el som kan överföras från norr till söder inom Sverige. För elområde 4 blir det mest problem om det blir problem i Ringhals på västkusten, problem med Forsmark drabbar oftast priserna i elområde 3.
Råvaror
Elhandelsavtal med fast pris har legat närmast stilla i pris under månaden, anledningen är blandade prissignaler - förbättrad hydrologi i det nordiska systemet men en orolig omvärld som främst inneburit högre gaspriser och därmed ett högre prisläge på el i våra grannländer.
Stigande priser att vänta under november
November har inletts fortsatt relativt milt en knapp vecka in i månaden har det blivit i princip vindstilla i både södra Sverige och i norra delarna av Europa. Bristen på vindkraft har inneburit prisrusningar på elpriset under kvällstimmarna och marknadskopplingen mellan Tyskland och elprisområde 4 har inneburit väldigt höga timpriser under flera dagar. Väderläget ser ut att stanna kvar ungefär en vecka innan nya lågtrycksområden väntas. Ingen bister kyla anas ännu i prognoserna. I slutet av oktober infördes flödesbaserad kapacitetstilldelning av Svenska Kraftnät. Modellen har blivit utskälld från alla håll redan innan start, vi menar att det än så länge är för tidigt för att dra några slutsatser om effekterna. Vår bästa tro är relativt små förändringar av priserna för elområde 4, kanske något högre för elområde 3 särskilt om problemen med Forsmark fortsätter.
De kortare dagarna med tidigare skymning innebär att de högsta pristopparna flyttar sig till något tidigare på kvällen, från klockan 20-21 till klockan 17-19. Vi tror att prisprofilen sett över hela månaden kommer att visa på högre priser på morgon och tidig kväll, och allt högre priser även mitt på dagen i samband med att solcellsproduktionen minskar kraftigt. Möjligheten för negativa priser minskar som sagt dagtid men kan finnas kvar under låglasttid på helger i samband med mycket vind.
För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.
Import/Export
För närvarande (6:e november) exporterar Sverige ungefär 5000 MW effekt till våra grannländer. Vill du veta mer om hur elen flödar inom och mellan länderna som Sverige har förbindelser till? Om du följer länken kommer du till Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet med ständigt uppdaterad statistik.
*Elpriserna sätts på den nordiska elmarknaden Nord Pool bl.a. för elområde SE4. Till dessa elpriser tillkommer olika avgifter, elskatt, moms och elnätsrelaterade kostnader.
Information från Kraftringen Energi AB (elhandel).