Sommarliv

Med fartfylld energi i sommar – prova stigcykling!




Pumpa upp och ner i backig skogsterräng, runda granar och studsa över stenblock. Stigcykling  ger en fartfylld skön energi samtidigt som naturupplevelsen är magisk! Det är inte svårt att förstå varför det har blivit så populärt. Att cykla på stigar i skog eller annan terräng är en perfekt mix av träning och äventyr. 
Låter det som något för dig? Då är det kanske nu i sommar du ska utmana dig själv och upptäcka stigcyklingen, antingen själv eller tillsammans med familj och vänner. 

Så här kommer du igång! Och några bra tips att ta med på vägen.

Vem kan stigcykla?

Kan du cykla så kan du även stigcykla. Men börja med enklare stigar i början, vänta med den där smala stigen med de största stenarna och halaste rötterna tills du kört ett tag. Och gå inte ut för hårt och cykla för långa sträckor på en gång, du behöver bygga upp teknik och kondition gradvis. 

Vad behöver du?

Du behöver en mountainbike, cykelhjälm och handskar. Knäskydd och armbågsskydd är att rekommendera – inte minst till barnen. Kläder som andas är också bra, det kan bli rätt svettigt ute på stigarna. Och fika! Glöm inte ta med go-fika att njuta av efter turen.

Hyr eller låna cykel

Det är en bra idé att hyra eller låna en mountainbike i början, då får du även chans att testa olika modeller. Och hur gick det – blir stigcykling din nya grej?

Via sajter som Hygglo kan du låna eller hyra cykel. Flera kommuner som t ex Lunds kommun har även lånecyklar. Och på Fritidsbanken kan du låna cykelprylar som t ex hjälm och skydd gratis. 

Cykla hänsynsfullt – tänk på det här

Undvik helst att cykla på mjuka vandringsleder, eftersom cykeldäcken riskerar att ge djupa spår på stigarna, särskilt när det har regnat och är blött i marken. På vandringsleder har alltid vandrare företräde, så sänk farten vid möten. Det är bra att ha koll på vad Allemansrätten säger om cykling.

Roliga stigar att cykla på

Cykla gärna på särskilda mountainbike-leder eller terrängcykelområden, de är dessutom speciellt anpassade för cykling och därmed lite extra roliga och utmanande. Här tipsar vi tillsammans med Stiftelsen Skånska Landskap om tre favoritställen i Skåne:

– Järavallen. Naturen här är skiftande, allt från havsvy och strandängar till djup skog. Mountainbikeleden är en lätt kuperad slinga på 6,9 kilometer med inslag av mer tekniska partier. Här finns även ett markerat mountainbike-område för barn med två korta cykelstigar à 500 meter.

Mer information och hitta hit: https://skanskalandskap.se/sv/strovomraden/jaravallen

– Skrylleområdet utanför Lund består av tio naturreservat och en nationalpark. Mountainbikespåret i Skrylle går genom barr- och lövskog. Spåret är ca 11 km långt och graderas som lätt till medelsvårt, med vissa krävande passager. Slingan går mestadels i skogsterräng samt kortare sträckor på asfalterad cykelväg vid Skryllegården och i Dalby
Mer information och hitta hit: https://skanskalandskap.se/sv/strovomraden/skrylle

– Bockeboda ligger på Nävlingeåsens lummiga sluttning, ner mot Kristianstadslätten. Här i området finns en trail- och mountainbikeslinga på drygt 6 km, som utgår från Bockatorpet. Slingan är en smal och teknisk skogsstig och kan betecknas som medelsvår/svår – så här får du ta det lite extra lugnt om du är nybörjare. Slingan har också reflexer för den som vill träna i mörker. Ett nytt cykelområde avsett för barn finns också strax intill Bockatorpet. 
Mer information och hitta hit: https://skanskalandskap.se/sv/strovomraden/bockeboda

Kraftringen 💚 Stiftelsen Skånska Landskap

Med vår vision "Energi för framtida generationer", tar vi ansvar inte bara för det vi gör här och nu utan också för det vi lämnar efter oss till kommande generationer. Men vårt samarbete med Stiftelsen Skånska Landskap vill vi bidra till att alla barn och ungdomar får meningsfulla och minnesvärda upplevelser inom naturvetenskaperna, så att deras intresse för energi, klimat och miljö kan växa och i sin tur bidra till utvecklingen av ett inkluderande och hållbart samhälle.

Friluftsliv för alla!

Stiftelsen Skånska Landskap bildades 2004 av Region Skåne med uppdrag att skydda, bevara, restaurera och utveckla natur- och kulturmiljöer samt stimulera det rörliga friluftslivet. Stiftelsen tar hand om 19 strövområden med 40 mil markerad vandringsled, mtb-led och ridled. Här kan du vandra, promenera, paddla, cykla, rida eller bara vara.

På gång!

Under våren 2024 har Kraftringens sponsring gett ca 200 barn i årskurs 2 möjlighet att spendera en dag vid Snogeholmssjön för att bekanta sig med grodor. Och till hösten kommer 200 barn i årskurs 4 få möjlighet att spendera en fartfylld dag i skogen, lära sig göra upp eld, prova på en naturlig hinderbana och massa annat kul.

Här kan du läsa mer om samarbetet och Stiftelsen Skånska Landskap.

www.kraftringen.se/om-kraftringen/om-oss/sponsring/

Här kan du läsa mer om Stiftelsen Skånska Landskaps arbete.

https://skanskalandskap.se/sv/ 

Sommarliv med Kraftringen

Härliga sommar! Tid för avkoppling och vila. Tid att fylla på med ny energi. Med vår sommarserie Sommarliv med Kraftringen vill vi inspirera till nya roliga, äventyrliga aktiviteter, tipsa om sköna naturupplevelser i Skåne, ge smarta råd för regniga dagar och såklart (vi är ju trots allt ett elbolag) hjälpa dig att spara el och ladda dina batterier i sommar!

Läs mer
SommarLiv_FåEnergi_780x490.jpg
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon