Höjning av elnätsavgiften från 1 juli 2024

Kraftringen Nät fortsätter att rusta för framtiden. I Skåne, i SE4, är självförsörjningen av eleffekt idag runt 15 procent. Effektunderskottet är med andra ord mycket stort, vilket i sin tur betyder att behovet av att importera el från andra elområden både är stort och nödvändigt.

Ett hållbart, stabilt och effektivt elnät är en förutsättning för energiomställningen i Sverige. Elnätsavgiften används till att distribuera el samt att underhålla, driftssäkra och bygga ut elnätet. Idag har vi en leveranssäkerhet på 99,98 %, och vi fortsätter att göra nödvändiga investeringar för att kunna ge våra kunder stabila elleveranser i framtiden.

Kraftringen Nät AB genomför en höjning av elnätsavgiften från den 1 juli 2024. Höjningen av elnätsavgiften gäller både för privat- och företagskunder som är lågspänningskunder. Prishöjningen görs av flera skäl. Kraftringen verkar i en expansiv region med befolkningsökning och ett växande näringsliv.

Energiomställningen kräver en utökning av kapaciteten i våra elnät. I takt med en ökad elektrifiering av samhället och att allt fler önskar ansluta egna produktionsanläggningar, behöver det lokala elnätet dimensioneras för det. Samtidigt har inflationen och en hårdnande konkurrens lett till ökade kostnader både vad gäller material och entreprenadtjänster.

För att kunna fortsätta att rusta upp, vädersäkra, bygga ut och modernisera krävs det investeringar – utöver vardagens drift och underhåll. Vi behöver både nyinvestera och underhålla våra elnät så att vi skall kunna trygga leveranserna av el till våra elnätskunder. Det vi investerar i elnätet idag kommer att finnas kvar under årtionden framåt. Kraftringen bygger ett energisystem för framtida generationer.

Höjningen av elnätsavgiften motsvarar cirka 39 kr per månad för en lägenhetskund, cirka 78 kr per månad för en villakund utan eluppvärmning och cirka 128 kr per månad för en villakund med eluppvärmning.

Läs mer på våra sidor för elnätsavgifter för privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon