Ny flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod – påverkar alla

Den 29 oktober införs en ny metod för att beräkna och allokera kapacitet för handel på elmarknaden, flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod. Det påverkar alla på elmarknaden – konsumenter, producenter och elhandlare.

Kapacitetsberäkning handlar om att beräkna flödena av el i näten mellan olika elområden och länder. Det finns en gräns för hur mycket kapacitet som finns i kablarna, och för att veta hur mycket el som på ett säkert sätt kan överföras använder man en kapacitetsberäkningsmetod.

Varför byter man metod

Syftet med att byta beräkningsmetod är att få in mer förnybar el i näten och öka överföringen av el mellan länderna. Detta förväntas jämna ut elpriserna i Europa, men kan leda till ökade elpriser i Sverige.

Idag anger varje systemansvarig aktör i ett land (i Sverige är detta Svenska Kraftnät) ett bestämt värde i MW (MegaWatt) för överföring mellan varje elområde. Med flödesbaserad metod, får marknadskopplingsalgoritmen istället ta hänsyn till en mängd olika parametrar för att hitta den mest optimala lösningen för handel inom angivna nätverksbegränsningar. Den nya metoden innebär att kapacitetsallokering till elmarknaden utgår från det fysiska flödet av el i elnäten och optimeras för högsta samhällsnytta för den europeiska elmarknaden som helhet.

Hur påverkar flödesbaserad kapacitetsberäkning mitt elpris?

Det kan vi just nu inte svara på i detalj. När man kan överföra större mängder el så är en trolig effekt av den flödesbaserade metoden att den leder till att elpriserna i Europa jämnas ut. Detta kan i sin tur leda till högre elpriser i Sverige eftersom vi i vårt land har förhållandevis låga elpriser. Områden med lågt pris kan väntas få lite högre elpriser, medan de med högre elpriser kommer att få sänkningar. Det har gjorts testkörningar som visar på att elområde 4 kan få något lägre priser än idag och att område 1,2 och 3 kan få något högre pris. Simuleringarna som gjorts visar på skillnader på några procent i prisskillnad.

Du kan läsa mer om hela projektet här: Flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod Svenska kraftnät (svk.se)

Lampa i ett kök med bakformar
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon