Kraftringen Nät: Omsorgen om biologisk mångfald ska genomsyra det dagliga arbetet

Biologisk mångfald är variation - både mellan ekosystem, mellan arter och mellan individer. Att den biologiska mångfalden fungerar är också en förutsättning för allt liv på jorden - och vår viktigaste försäkring för att ekosystemet ska kunna fortsätta att fungera, trots att klimatet förändras. 

Påfyllning av sakkunskap med konkreta exempel
När Kraftringen Näts ledningsgrupp och teamchefer utbildades i biologisk mångfald handlade det både om påfyllning av sakkunskap och om att belysa konkreta exempel och situationer inom Kraftringen Näts verksamhetsområden, som t ex arbete med kraftledningsgator och planering och skötsel av mark, där det är särskilt viktigt att tänka och göra rätt. 

- Biologisk mångfald är mycket viktigt, och området är komplext. Vi behöver lära oss mer så att vi ska kunna fokusera rätt. Vårt arbete med berguvarna för några år sedan är ett exempel på insatser vi gjort som verkligen gjort skillnad. Nu behöver vi kunna ta ytterligare steg framåt på flera områden. Målsättningen är att de nya insikterna ska bli en tydlig del av våra kommande strategiska initiativ inom området, berättade Åsa Svensson, vd för Kraftringen Nät. 

Biologisk mångfald har stor bäring på Kraftringen Näts processer
Kraftringen Nät bedriver samhällsviktig verksamhet i stora, unika och varierade landområden. Hur arbetet bedrivs har stor och direkt påverkan på de områden man verkar i. Här har medvetenhet om den biologiska mångfalden en avgörande roll - vid planering och utformning, anläggning, drift och vid nedmontering. 
Det handlar bland annat om att undvika höga naturvärden, att vara mån om skyddsavstånd och att anlägga vid rätt årstider när marken är som minst känslig för slitage. 

- Nu handlar det om att vi ska omsätta det vi lärt oss i konkreta initiativ. Jag hoppas att det här sättet att tänka och att omsorgen om den biologiska mångfalden ska genomsyra det dagliga arbetet, avslutar Åsa Svensson. 

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon