Vad har Afrika, Basilikan och Anna-Bella gemensamt?

Nätstationer namnges av projektörer, projektledare eller beredare när de projekteras. 
Oftast får nätstationerna geografiska namn, som namnet på den gata, det kvarter eller den ort där nätstationen finns. Men inte alltid. 

- Det kan också vara namnet på en verksamhet som ligger i anslutning till nätstationen, som Badet eller Smeden, till exempel. Verksamheten kan ju efter ett tag flytta, medan namnen lever kvar på nätstationen. Sedan kan det också förekomma andra namn, personnamn som Anna-Bella, men det är inte lika vanligt, berättar Krzysztof Lukaszewicz, underhållsingenjör på Kraftringen Nät.

Det finns även temporära nätstationer, som till exempel Goliat, David och Thor.  

- Temporära stationer används vid haverier. Då kan de ställas ut för en kortare period för att ersätta en station som tillfälligt inte fungerar. De temporära stationerna har också namn, men av uppenbara skäl kan de inte ha geografiska namn, eftersom de flyttas runt efter behov, berättar Krzysztof Lukaszewicz

Varför är det viktigt att nätstationerna får namn? 

-  Genom att varje station har ett unikt namn, så minskar förväxlingsrisken. Därför har nätstationerna både siffror och namn, avslutar Krzysztof Lukaszewicz.  

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon