Så klarar Lund framtidens elbehov

Lund växer så det knakar. I takt med att kontor, bostäder nya affärsverksamheter växer fram måste även elnätet byggas ut. Just nu investerar Kraftringen mångmiljonbelopp för att kunna försörja Lunds nya stadsdelar med el.

På knappt två decennier ska 26 000 nya bostäder byggas i Lund. Förutom den nya stadsdelen Brunnshög i nordöstra Lund, planeras nybyggnationer i Klostergården och i området väster om Centralstationen. Expansionen ställer höga krav på det lokala elnätet, förklarar Erik Häggsgård som är chef för teknik och planering på Kraftringen.

– Vi måste säkerställa att Lund kan ta emot ett ökat effektbehov. Hela regionen är inne i en expansiv fas och det är ingen nyhet att Lund växer. När det gäller den här typen av stora anläggningar är det viktigt att ha lång framförhållning. Tillsammans med Lunds kommun gör vi långsiktiga planer, så att vi är med på tåget när behoven uppstår, säger han.

Bland de investeringar som görs de kommande åren ryms en ny mottagningsstation i Gunnesbo och en utbyggnad av stationen i Brunnshög som byggdes 2014. Den befintliga mottagningsstationen byggdes helt och hållet för att försörja forskningsanläggningen ESS, men i takt med att Brunnshög växer behövs en större station för att möta energibehovet.

Bara utbyggnaden av mottagningsstationen i Brunnshög innebär en investering på omkring 40 miljoner kronor. Prislappen för den nya stationen i Gunnesbo kommer att hamna på omkring 60 miljoner kronor.

Som lokalnätsägare har Kraftringen en skyldighet att ansluta alla nya kunder som vill ha el till sin fastighet. Ibland innebär det omfattande grävarbete med att lägga nya ledningar, och andra gånger handlar det om att flytta belastningen till en annan station och därmed frigöra kapacitet till nya stadsdelar.

Medan de stora infrastrukturinvesteringarna – som utbyggnader av mottagningsstationer och elförsörjning i nybyggda områden – följer långsiktiga utvecklingsplaner, innebär den snabba omställningen till ett fossilfritt samhälle stora utmaningar för de lokala elnätsägarna.

– Elektrifieringen av transportsektorn kommer att påverka oss jättemycket, och den stora utmaningen för oss just nu är det ökade behovet av laddningsinfrastruktur, säger Erik Häggsgård och tillägger:

– En snabbladdningsstation för elfordon kan behöva lika mycket effekt som Lomma använder på årlig basis. Det måste vi också kunna säkerställa.

Samtidigt understryker han att det är viktigt för Kraftringen att vara med på tekniksprånget.

– Omställningen kommer att hända men vi vet inte exakt när det kommer att hända. Då krävs det att vi ligger steget före som energibolag säger han.

– Vi måste säkerställa att Lund kan ta emot ett ökat effektbehov. Hela regionen är inne i en expansiv fas och det är ingen nyhet att Lund växer. När det gäller den här typen av stora anläggningar är det viktigt att ha lång framförhållning. Tillsammans med Lunds kommun gör vi långsiktiga planer, så att vi är med på tåget när behoven uppstår, säger Erik Häggsgård
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon