Prisjustering av fjärrvärmeavgifterna på grund av förändrade förutsättningar på biobränslemarknaden

Utvecklingen på biobränslemarknaden har varit dramatisk de senaste åren, med en kraftig prisuppgång på kort tid. Kraftringen bedömer att prisökningen nu stagnerat. De ökade kostnaderna på biomassa påverkar Kraftringens fjärrvärmepris och innebär att företaget behöver höja fjärrvärmepriset med 13 procent den 1 januari 2025.

-Vårt fjärrvärmenät har anor tillbaka till 60-talet och utvecklingen mot förnybara biobränslen är en stor anledning till att fossila koldioxidutsläpp från el och värme i kommunerna i våra nät, främst Lund, Lomma och Eslöv, numera är i stort sett noll, säger Martin Gierow, produktchef för värme & kyla på Kraftringen.

Det råder fortsatt hög internationell efterfrågan på svenskt skogsbränsle. Det är till stor del en konsekvens av Rysslands anfall mot Ukraina, där de internationella aktörerna tidigare köpte sin råvara. En konkurrenssituation som förstärks av den låga kronkursen. Dagens priser på biomassa påverkas även av konjunkturen med en pressad byggsektor, med en lägre avverkningsgrad hos inom skogsindustrin men även minskad tillgång på RT-flis som följd.

-Vi ser nu att priserna stabiliseras, men tyvärr på en ny högre nivå, förklarar Martin Gierow. Vår bränslemix består främst av så kallad RT-flis, det vill säga återvunnet trädbränsle som emballage och rivningsvirke, och övriga restprodukter från skogsindustrin som sågspån, bark, grenar och toppar.

Kraftringen är sedan 2015 medlemmar i Prisdialogen, ett initiativ från branschorganisationerna och bolagen Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Energiföretagen som syftar till att skapa ett system för transparent och rättvis prissättning av svensk fjärrvärme.

-I Prisdialogen träffar vi representanter från alla våra största kunder för att diskutera situationen på fjärrvärmemarknaden löpande. Vårt mål är alltid att leverera värme med lägsta möjliga klimatpåverkan till ett konkurrenskraftigt pris. I dag är klimatpåverkan från vår fjärrvärme en femtedel av sverigesnittet. Låg klimatpåverkan för värme är fortsatt central och uppskattat av många företag, kommuner och andra kunder i omställningen för att minska koldioxidavtrycket, säger Martin Gierow.

Kraftringens fjärrvärmepris befinner sig 2024 runt genomsnittet i Sverige och företaget fortsätter arbeta för att kunderna ska kunna köpa prisvärd värme. Ett viktigt steg är det förberedande arbetet som pågår för att bygga ytterligare ett kraftvärmeverk i Örtofta. Slutligt investeringsbeslut kommer tas under 2025. När det nya kraftvärmeverket är på plats kommer det att kunna ersätta äldre anläggningar som idag har högre underhållskostnader, men även drivs av dyrare bränslen såsom biogas och bioolja.


Om Prisdialogen
Prisdialogen är ett initiativ från branschorganisationerna och bolagen Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Energiföretagen som syftar till att skapa ett system för transparent och rättvis prissättning av svensk fjärrvärme. Kraftringen har varit medlem i Prisdialogen sedan 2015. Läs mer på www.prisdialogen.se

För mer information
Kraftringen pressjour: 010-122 70 80

Utvecklingen på biobränslemarknaden har varit dramatisk de senaste åren, med en kraftig prisuppgång på kort tid. Kraftringen bedömer att prisökningen nu stagnerat. De ökade kostnaderna på biomassa påverkar Kraftringens fjärrvärmepris och innebär att företaget behöver höja fjärrvärmepriset med 13 procent den 1 januari 2025.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon