Nätutvecklingsplan

På uppdrag av Energimarknadsinspektionen, Ei, ska alla svenska elnätsföretag upprätta en nätutvecklingsplan. Planen ska tas fram i enlighet med Ei:s föreskrifter och mallar för vad som skall ingå i planen. 

Under 2024 ska alla svenska elnätsföretag upprätta en nätutvecklingsplan avseende åren 2025-2034. Syftet med nätutvecklingsplanen är att skapa en öppenhet och transparens vad gäller de flexibilitetstjänster som behövs på medellång och lång sikt. Planen ska bland annat innehålla prognoser för kommande kapacitetsbehov och planerade investeringar under de kommande 5 till 10 åren ska anges, med särskild tonvikt på vad som krävs för att ansluta nya produktions­anläggningar, nya förbrukare inklusive laddningsstationer för elfordon.

- Det här är första året som alla elnätsföretag tar fram nätutvecklingsplaner enligt ett och samma upplägg, så det är spännande. Vår förhoppning är att vi genom ökad transparens på det här sättet ska kunna främja samverkan ännu mer. Ökad samverkan behövs kring både planering och byggande för att kunna möta kommande effektbehov. Det är också ett område vi arbetar med inom Skånes Effektkommission, berättar Håkan Skarrie, affärsutvecklare Kraftringen Nät.

Nätutvecklingsplanen ska avse de kommande tio åren och planen kommer att uppdateras och rapporteras in till Ei vartannat år. 

Från den 15 september till den 27 oktober pågår en sex veckors samrådsperiod. Då finns det möjlighet att lämna synpunkter på den preliminära planen för 2025-2034. 
På en samlingssida på Kraftringens webb, natutvecklingsplan | Kraftringen, finns såväl nätutvecklingsplanen som formulär för att lämna synpunkter på densamma. 

Efter samrådsperioden sammanställs alla inkomna synpunkter och därefter tas en slutlig plan för 2025-2034 fram som lämnas in till Ei senast den 31 december. I samband med inlämnandet läggs den slutliga planen tillsammans med en samrådsredogörelse upp på samlingssidan så att den ska vara fortsatt tillgänglig för den som vill ta del av den.

Elingenjörer vid en elanläggning
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon