Världsbidagen:  Femårsjubileum för Kraftringens bin i Lomma

För fem år sedan införskaffade Kraftringen bikupor, som sedan dess finns på plats på Återbruket i Lomma. Bikuporna är en del i Kraftringens arbete för att verka för biologisk mångfald och hållbarhet. Placeringen är noga vald för att inte konkurrera med vilda bin. 
Det handlar dels om att värna bina som viktiga pollinatörer, men också om att ge tillbaka till samhället. Bikuporna producerar en ansenlig mängd honung varje år – honung som Kraftringen säljer, och där pengarna går till Skåne Stadsmission.  

Världsbidagen inträffar årligen den 20 maj och inrättades av FN år 2017. På Världsnaturfonden WWFs hemsida berättar man om hur avgörande bin är för pollineringen av såväl vilda blommande växter som våra grödor. Deras roll blir också allt viktigare i takt med att befolkningen på jorden växer. Samtidigt, skriver Världsnaturfonden, så nås vi allt oftare av rapporter om att bina försvinner på grund av att människan ändrar i deras naturliga miljö, på grund av miljögifter och klimatförändringar.

Med anledning av Världsbidagen hälsade vi på hos bikuporna på Återbruket i Lomma och träffade där Mathis Kögel, biodlare vid Lundahonung, som sköter om Kraftringens bikupor.

Kraftringens fotograf: Yeliz Junuzovski
Kraftringens reporter: Karin Lindroth

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon