Västra Mårtenstorget, Botulfsplatsen, Saluhallen och Tehuset Java
Västra Mårtenstorget, knytpunkten Botulfsplatsen, mattemplet Saluhallen och Tehuset Java. Vad har dessa klassiska institutioner gemensamt? Det går inte att bli mer skånskt än så här.
Välkommen till våra spännande historiska vandringar! Här berättas historier av välkände Jacques Schultze. På sitt fängslande sätt trollbinder han med Lundaberättelser från forna tider.
Jacques är en välkänd profil som under många år lett guidade turer både i Malmö och Lund. Med stor inlevelse och en enorm kunskap om de mest otänkbara ting dyker han ner i berättandets konst.
Nu tar han med oss på en guidad tur som leder runt centrala Lund.
I filmerna nedan berättar Jacques om minnesvärda händelser.
Om du är ute och går på gatorna i centrala Lund kanske du lagt märke till att en del elskåp har fått en ny fin dekor. Ett exempel är skåpet som står precis utanför anrika Apoteket Svanen på Kyrkogatan 5. Ta en lite närmre titt, så ser du att det finns en liten QR-kod på skåpet. Ta fram mobilen och scanna koden, så kommer du direkt till en av Jacqes filmer där han berättar vad som hänt på platsen. Du kommer att bli överaskad över allt som hänt i Lundakvarteren under årens gång!
Ta en tur genom Lunds kullerstensbelagda gator och håll utkik efter elskåpen som skiljer sig från mängden. Förutom de vackra historiska motiven gömmer sig nämligen även Jacques historier på skåpen. Se till att ha mobilen redo så du kan scanna QR-koderna.
Västra Mårtenstorget, knytpunkten Botulfsplatsen, mattemplet Saluhallen och Tehuset Java. Vad har dessa klassiska institutioner gemensamt? Det går inte att bli mer skånskt än så här.
Apoteket Svanen som byggdes på 1600-talet bjuder på fina fasaddekorationer. Inne i huset kan man även hitta ungdomsgudinnan Idun och läkekonstens gud Apollon med sina delfiner. Stortorget, navet i Lund, kom till i mitten av 1000-talet. Det ser man på formen som inte är riktigt fyrkantig - utan mer triangulär - den klassiska formen för ett tidigt medeltida torg. De fyrkantiga torgen kom betydligt senare.
Domkyrkan hade en trestjärning utmärkelse i gamla Guide Michelin eftersom den ansågs vara värd ett besök i sig. Kyrkan är ett exempel på romansk byggnadskonst i Norden och enligt traditionen är kyrkan inte ens byggd av människohand utan av Jätten Finn.
Universitetshuset är nog en av Lunds mest kända byggnader. Om du hittar ett vykort, en bok eller en webbsida om Lund, så kan du vara säker på att det alltid finns en bild på Universitetshuset någonstans. Det är ritat av Helgo Zettervall, den man som har ritat halva Lund.
Först 1856 blev Klostergatan en riktig gata och genomfartslängd. Studenterna döpte området till Bullis. Här fanns även den kritiska hörnan. Varför?
Den här veckan lär vi känna Sam Ask. En av Lunds mest kända gamla karaktärer och legendariska överliggare, även känd som figuren Tom Anker i Fritjof Nilsson Piratens bok Tre Terminer.
Här berättar Jacques om en av Lunds ganska säregna traditioner - Toddydagarna i mars-april då medicinarna drar runt inne i stan och säljer Toddybladet. En tradition med rötter från början av 1800-talet.
Visste du att en av de riktigt stora gamla vintertraditionerna i Lund var hästmarknaden? Förr var Skåne ett av de stora hästhandlarlandskapen och höjdpunkten var på Askonsdagen då var det ett himla liv i Lund. Förutom hästar kunde man köpa klockor, kläder och tingeltangel.
Projektet är ett samarbete mellan Kraftringen och våra ägarkommuner Lund, Lomma och Eslöv. Vi riktar även ett stort tack till Kulturen i Lund som lät oss filma i deras fina miljö samt till Lomma Museiförening.