Det här är Åsa - Chef för HSSEQ på Kraftringen
Åsa Rosberg nominerades till ”Årets Kraftkvinna” 2021 – ett pris som instiftats för att synliggöra och lyfta kvinnor i energisektorn. Åsa arbetar som chef för HSSEQ och i den här intervjun berättar hon bland annat om det stora engagemang för utveckling som finns i energibranschen.
Hej! Först måste jag fråga. Vad står HSSEQ för? Det är verkligen en riktigt lång förkortning.
HSSEQ är en förkortning av orden: Health, Safety, Security, Environment and Quality. På min avdelning skapar vi förutsättningar för och stödjer ledning och medarbetare inom arbetsmiljö, elsäkerhet, säkerhet, miljö, kvalitet, arkivvård samt process- och projektmetodik.
"... det är häftigt att se vad vi kan åstadkomma när vi sätter upp gemensamma mål över traditionella gränser "
Ett innovativt samverksansprojekt som Åsa arbetar aktivt med är Lokal färdplan Malmö 2030 där målet är att till senast 2030 ha löst utmaningen kring en klimatneutral bygg- och anläggningssektor.
Berätta om en vanlig dag på jobbet!
Just idag har jag haft avstämningsmöten med flera av mina medarbetare. Jag har också haft möte med Beslutsgruppen för Kraftringens corona-hantering där jag är sammanhållande och lite senare idag har jag ett projektmöte i Skånska integrationsprojekt.
Vad är det bästa med att arbeta på Kraftringen?
Jag gillar att det är en lagom stor organisation, vi kan klara oss utan alltför mycket administration och långa beslutsvägar. Det gör att vi kan påverka och genomföra det som vi ser skapar värde på ett enkelt sätt. Sedan är det såklart väldigt stimulerande med alla oerhört kunniga och engagerade kollegor – vi vill och kan så väldigt mycket vilket är häftigt.
Nämn ett projekt du tycker är särskilt intressant!
I LFM30 (lokal färdplan Malmö 2030) samarbetar vi med en mängd olika aktörer. Målet är att med gemensamma krafter och hög ambition lösa utmaningen kring klimatneutral bygg- och anläggningssektor senast 2030.
Dels är det häftigt att se vad vi kan åstadkomma när vi sätter upp gemensamma mål över traditionella gränser och dels är det oerhört inspirerande att vara en del av all den entusiasm och drivkraft som genomsyrar arbetet. Ett arbete som är viktigt på riktigt!
Målet för LFM30 är "att alla anslutna ska halvera sin klimatpåverkan från nuläge till 2025 och att alla Byggherrar ska ha startat minst ett klimatneutralt byggprojekt.". Bakom initiativet står Malmö Stad och Kraftringen är en av flera aktörer som bidrar.
Vad mer jobbar du med just nu?
Jag håller på med en rekrytering, vilket är väldigt roligt. Det ger mig chansen att tillsammans med gruppen och kollegor runt om i verksamheten fundera över vad vi vill och behöver kunna framöver.
Att definiera vilka personliga egenskaper som skulle bidra med mångfald i vår grupp. När jag sedan pratar med intresserade kandidater så utmanar de mig att verkligen bli konkret kring Kraftringen, våra arbetssätt, vår kultur och den resa vi vill göra: Det ger så mycket energi att berätta om allt vi har på gång och de spännande frågor vi har att erbjuda i vår bransch.
Varför tror du att just du blev nominerad till Årets Kraftkvinna?
För mig är det roligaste med att arbeta som chef och ledare att kunna hjälpa mina medarbetare att utvecklas. Mitt mål är att ge dem förutsättningar för att göra ett arbete som de själva är stolta över. Det vore roligt om det var därför jag blev nominerad, men jag vet faktiskt inte.
Vilka förmågor har hjälpt dig mest i din karriär?
Min vilja att utveckla och förbättra – det har gett mig många spännande möjligheter. Jag är engagerad och nyfiken.
Vad gör du helst en ledig lördag om du får välja fritt?
Då tar jag en lång promenad i skogen med familjen eller en vän.
Lär känna de andra Kraftkvinnorna
Här är Åsas kollegor som också blev nominerade. Du kan läsa mer om dem här!