Som driftledare kombinerar jag fysiskt arbete med mentala utmaningar

Vissa saker måste fungera dygnet runt, året om, oavsett vad som händer. Uttrycket samhällsviktiga funktioner för ofta tankarna till sjukvården och polisen, men det finns fler exempel. Våra kraftvärmeverk är ett sådant. Utan dem har vi varken el eller värme. Örtoftaverket utanför Eslöv är en av Kraftringens största anläggningar och här arbetar Adam Sjöström Larsson som driftledare.

Adam_800_500.jpg

Adam, kan du berätta lite kort om Örtoftaverket?
– Örtoftaverket (som du kan läsa mer om här) är ett så kallat kraftvärmeverk vilket innebär att vi producerar både fjärrvärme och el, i en och samma anläggning. Det är ett av Sveriges modernaste kraftvärmeverk och är helt fossilfritt. I vår panna används bara biobränsle. Förutom Örtoftaverket har vi ett även antal andra och mindre produktionsanläggningar.

Vad innebär ditt arbete i korthet?
– Jag ansvarar för driften under mitt skift. Jag ser till att vi kör våra anläggningar efter produktionsplanerna som i sin tur baseras på faktorer som effektuttag, tillgänglighet och ekonomi. Det gäller att optimera produktionen så att det alltid finns tillräckligt med el och värme till våra kunder. Jag och Nina Sandrell som intervjuades för ett tag sedan har väldigt liknande arbetsuppgifter.

Hur blir man driftledare?
– Jag läste el på gymnasiet och jobbade som elektriker. Men efter ett par år ville jag ha något mer utmanande.

Jag visste att jag ville använda min bakgrund inom el och arbeta med energi på något sätt. Efter att ha gått igenom en mängd möjligheter föll valet till slut på en 3-årig utbildning i Driftteknik på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Jag jobbade ett par år som drifttekniker på Kraftringen och gick sedan upp till kontrollrumsingenjör. Efter ungefär ett år som kontrollrumsingenjör fick jag möjlighet att söka tjänst som driftledare och nu har haft denna tjänst i ungefär ett halvår.

Kände du till utbildningen sedan tidigare?
– Nej inte alls. Själv visste jag inte ens att det var möjligt att jobba på ett kraftvärmeverk. Drifttekniker är ett ganska okänt yrke vilket är synd eftersom man nästan alltid är garanterad jobb efter utbildningen.

Så drifttekniker är ett bra karriärval?
– Absolut! Energi behövs mer än någonsin och branschen utvecklas snabbt. Samtidigt finns det brist på duktig personal. Bland annat eftersom det är så få som utbildar sig.

Hur hamnade du på Kraftringen?
– Jag hade en kompis från skoltiden som rekommenderade mig att börja jobba här. Först fick jag ett vikariat som drifttekniker men ganska snabbt förvandlades till en fast tjänst. Efter ett par år som tekniker kunde jag söka till kontrollrumsingenjör och sedan min nuvarande tjänst som driftledare.

Hur var det att börja arbeta här?
– Jag var ganska färsk från skolan och det var mycket att lära sig. Varje anläggning är annorlunda och bara här i Eslöv och Örtofta har vi nio olika pannor, uppdelade på fyra anläggningar. Det blir många system att sätta sig in i. Jag personligen tyckte det var roligt och en del av utmaningen. I början var jag som en skugga till min driftledare. Jag fick mycket stöd från mina kollegor och brukade gå ut mycket i anläggningarna själv och försöka hitta rätt i systemen.

Vad är extra bra med ditt jobb?
– Om man tycker om teknik och styrsystem så är det här kanon! Det är en kombination av fysiskt arbete och mentala utmaningar. Man får mycket av båda världar. En dag kan jag sitta uppe i kontrollrummet och använda hjärnan – övervaka system och hålla koll på siffror. Nästa dag kan jag vara mer ute i anläggningen och jobba mer fysiskt. Här finns alltid något att göra och man väljer lite själv hur man vill arbeta.

Adam_4.jpg Örtoftaverket_2jpg.jpg

Hur funkar det att jobba skift?
– Här ute på Örtofta sitter det alltid någon. Jul. Midsommar. Alltid. Det innebär skiftarbete och personligen så passar det mig bra. Jag tycker om variationen. Ibland blir det sovmornar och ibland kommer jag hem tidigare på eftermiddagarna. Dessutom är jag helt ledig var 6:e vecka.

Om man får vara nyfiken: Vad gör du på din lediga vecka?
– Just nu lägger jag sten. Jag och min sambo har precis byggt hus i Häljarp utanför Landskrona så det finns massor att göra i trädgården så just nu lägger jag sten runt hela huset. Då passar det bra med en ledig vecka.

Har du något tips för den som vill arbeta inom energisektorn?
– Ja! Om du funderar på en utbildning så kolla gärna upp drifttekniker. Det är ett lite okänt yrke. Som jag nämnde innan är det en bra kombination av fysiskt arbete och mentala utmaningar. Arbetstiderna är flexibla och det är alltid lätt att få jobb. Själv trivs jag jättebra, både med mitt karriärval och med Kraftringen.

Namn: Adam
Arbetar som: Driftledare
Utbildning: Driftteknik på Sjöfartshögskolan i Kalmar
Arbetat på Kraftringen sedan: 2017
Bor: Utanför Landskrona

Funderar du på att bli Adams kollega? Här är några bra länkar för dig!

Som Drifttekniker har du goda chanser att få jobb efter utbildningen. Utbildningen finns bara på ett fåtal platser i landet. Här nedan hittar du några. 

Folkuniversitetet, Karlstad & Lund
YH-utbildning till Drifttekniker inom kraft- och värmeproduktion

Linneuniversitetet, Kalmar
Drift- och underhållsteknik. 3 år, 180 hp

Chalmers, Göteborg
Driftteknik

Arbetsmarknaden bedöms som god

Yrkeskompassen är Arbetsförmedlingens sajt som listar framtidsutsikterna för cirka 200 olika yrken. Prognosen att få arbete som drifttekniker vid värme- och vattenverk bedöms som goda både på ett och fem års sikt. Läs mer på Yrkeskompassen.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon