Som drifttekniker har jag ett fritt och varierande jobb

Jonas har haft en intensiv morgon. Det har varit stopp i en asksändare i en av pannorna och tillsammans med en kollega har han precis varit nere för att lösa problemet. Örtoftaverket är helt bioeldat och när man bränner ved och trä är aska en naturlig biprodukt. Efter att ha öppnat upp några rör och dammsugit fungerar allt som det ska. Jonas har jobbat på Kraftringen sedan slutet av 2019 och trivs väldigt bra. Här finns både utrymme för nya idéer och utveckling.

Jonas_Örtofta_2.jpg

Hej Jonas! Berätta mer om biopannan här på Örtofta
Här ute på Örtofta eldar vi bland annat med returträ. Det kan vara gamla fåtöljer, bokhyllor och annat som folk lämnat in till återvinning. Allt det kan bli värme. Vår panna fungerar som en stor kamin. Systemet är faktiskt samma som det man kan ha hemma i villan, fast väldigt mycket större.

Hur ser din yrkesmässiga bakgrund ut?
Jag läste till elektriker på gymnasiet och vidareutbildade mig sedan till automationsingenjör i Hässleholm. Det ledde till ett arbete som projekterare på ett konsultföretag där jag bland annat gjorde fjärrvärmeritningar och felsökte läckor i fjärrvärmenätet. Efter det fick jag mitt första driftteknikerjobb i Olofström.

Och hur hamnade du på Kraftringen?
Jag skulle flytta ner till Skåne eftersom jag har familj här. Jag var ju lite nördig med fjärrvärmebolag så jag kände till Kraftringen sedan tidigare och såg fördelarna med att arbeta på ett större värmeverk och i en större organisation.

Berätta vad du gör en vanlig dag på jobbet?
Det är väldigt varierat. Ett exempel är när vi ska starta upp en panna som stått stilla länge, och den inte fungerar. Då är det mitt uppdrag att felsöka och lösa problemet. Jag övervakar också så att vi skickar ut rätt temperatur i nätet och kör driften så ekonomisk som möjligt. Vi vill inte putta in mer bränsle än nödvändigt.

Vilka fördelar ser du med Kraftringen?
Det faktum att vi har så många olika anläggningar gör att det blir extra spännande. På Kraftringen har vi 20 ställen som man kan behöva åka ut till. Det gör att man breddar sin kunskap ganska rejält.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
De är stora. Företaget ser gärna att man utvecklar sig och här finns möjlighet att gå vidare inom organisationen.

Hur känns det att sitta på Örtoftaverket?
Vi har det bra här. Det är ett hyfsat nytt värmeverk och det är inte många driftsstopp. Denna säsong är faktiskt ett rekord. Vi har hållit igång driften utan ett enda stopp!

Vad skulle du säga är det bästa med Kraftringen?
Mina trevliga kollegor och att jobbet är ganska fritt. Dessutom, har man idéer så finns det folk som lyssnar och man får gärna testa nytt.


Namn: Jonas
Arbetar som: Drifttekniker
Utbildning: Gymnasieelektriker och automationsingenjör
Arbetat på Kraftringen sedan: December 2019
Bor: Södra Lund

Intresserad av att bli drifttekniker? Här är några bra länkar för dig!

Vill du bli Jonas nya kollega? Som Drifttekniker har du goda chanser att få jobb efter utbildningen. Utbildningen finns bara på ett fåtal platser i landet. Här nedan hittar du några. 

Folkuniversitetet, Karlstad & Lund
YH-utbildning till Drifttekniker inom kraft- och värmeproduktion

Linneuniversitetet, Kalmar
Drift- och underhållsteknik. 3 år, 180 hp

Chalmers, Göteborg
Driftteknik

Arbetsmarknaden bedöms som god

Yrkeskompassen är Arbetsförmedlingens sajt som listar framtidsutsikterna för cirka 200 olika yrken. Prognosen att få arbete som drifttekniker vid värme- och vattenverk bedöms som goda både på ett och fem års sikt. Läs mer på Yrkeskompassen.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon