Klippan Yllefabrik väljer lokal solel

På Järnvägsgatan i skånska Klippan ligger en vackert röd tegelbyggnad, inbäddad i lummig försommargrönska. Här hittar vi Klippan Yllefabrik, ett företag som funnits på platsen sedan starten 1879. Yllefabriken är ett känt landmärke för lokalbefolkningen men kunderna finns världen över. Petter Magnusson driver som femte generationen företaget vidare tillsammans med sin syster och far. 

Petter_yllefabriken_800x500px.jpg

- Vi producerar främst plädar, filtar och garn av ull, förklarar Petter. Redan från början har vi använt 100 % naturmaterial av högsta kvalitet. Vi brukar säga att vi vill lämna så små avtryck som möjligt och arbeta med resurser som redan finns. För oss är hållbarhetsarbetet något som genomsyrar hela verksamheten - och det gäller även energiaspekten.

Yllefabriken blev kund till Kraftringen för några år sedan och de höga kvalitetskraven är en av anledningarna till att Petter valde att byta elleverantör.

- Jag har tecknat elavtalet ”El från Trakten”. Det är ett rörligt avtal med el som produceras lokalt, bland annat i Kraftringens nya solcellspark här i Klippan.

Jag har faktiskt tänkt mycket på el på senare tid, säger Petter och skrattar. För ungefär ett år sedan påbörjade vi en energibesparingsplan för våra lokaler och i talande stund är halva butiken tillfälligt stäng på grund av renovation.

Vi genomför flera energibesparande åtgärder, bland annat byter vi ut alla lysrör till LED-belysning. Fokus är att minska förbrukningen och därigenom bli mer miljövänliga och kostnadseffektiva. Att spara el - och sedan välja förnybart - det känns som en bra lösning. 

Petter berättar att han började energisparprojektet med att titta på de enkla sakerna. Åtgärder som inte var så dyra.

Kraftringen_KYF2.jpg

- Vi gick igenom alla dörrar och fönster med en värmekamera för att se var det läckte. Då upptäckte vi att en del lister kring dörrar var slitna eller saknades helt. 

När det kommer till belysningen har vi bland annat satt en rörelsevakt i lagret. Innan kunde det hända att vi kom på morgonen, slog på ljuset, och lät det förbli tänt hela dagen. Med rörelsevakten släcks ljuset automatiskt om vi inte är där. Istället för att ha tänt nio timmar på raken kan det nu bli sammanlagt runt 30 minuter istället. 

Det här är investeringar som vi kommer att spara in på sikt. Jag har en Excelfil där jag följer upp priser och elförbrukning på löpande basis.

Sedan förra våren, då jag började så smått, har jag gått från en förbrukning på 222 000 kWh till 193 000 kWh.

Mitt mål är att komma upp i en total besparing på 15 - 20 %, något som jag ser som helt möjligt. Att se svart på vitt ger en kick och hjälper mig att jobba strukturerat. 

- Även med stora besparingar har vi rejäla elräkningar att betala. Därför är det viktigt att vårt elavtal ligger i linje med vårt hållbarhetsarbete. Jag är jättenöjd med Kraftringen och ser det som en stor fördel att vi kan stödja den förnybara energiproduktionen här i Skåne.

Solcellsparken i Forsby söder om Klippan är unik i sitt slag och fick 2023 Solenergipriset för sin kloka markanvändning, fokus på biologisk mångfald och nära involvering av lokalsamhället. Idag samsas solpanelerna med en betande fårflock, nyfödda lamm, och blommande ängsväxter. 

Själva marken ägs av den ekologiska gården av Forsby Ängar som driver ett ekologiskt jordbruk med ett regenerativt fokus.

- I Forsbyparken nyttjar både solceller och får marken på ett smart sätt, och om jag förstår det rätt är detta mark som inte lämpar sig för odling. Det känns väldigt genomtänkt. 

I vanliga fall är det här med el något väldigt anonymt. Den här solparken å andra sidan ligger bara någon kilometer bort och jag och mina anställda brukar ibland ta vägen förbi. 

Även om jag för tillfället arbetar aktivt med energibesparingsåtgärder är jag inte redo för egna solceller. Det är en väldigt stor investering och under tiden kan jag ju ändå köpa el som kommer direkt från solen. Det känns som om vi är på rätt spår, avslutar Petter.



Om El från trakten
El från trakten är ett rörligt elhandelsavtal med förbybar el som produceras i Kraftringens skånska anläggningar. Elen kommer från biomassa, vind och sol.
Ursprungsgarantier från lokala kraftverk garanterar lokalt producerad el. Läs mer om El från Trakten här.

Om Klippan Yllefabrik

  • Grundades 1879 i skånska Klippan, där företaget än idag har huvudkontor, lager och fabriksbutik.
  • Drivs idag av fjärde och femte generationen.
  • Allt från inköp av råvara till färdig slutprodukt sker i egen regi, vilket ger full spårbarhet.
  • Ca 600 000 plädar tillverkas årligen, vilket motsvarar ull från lika många får.

Information från: www.klippanyllefabrik.se

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon