Odlingsenergi
Odling = livsenergi
Oavsett om du har ett par krukor på balkongen, en planteringslåda på innergården, en lott i utkanten av stan eller en helt egen trädgård så är vi här nu – mitt uppe i den härliga odlingssäsongen! Det är sommar!
Här tipsar vi om hur du kommer igång med odling (det är inte för sent), hur du odlar naturligt och gör det trivsamt för insekter och djur.
Efter att ha grävt, sått och rensat i veckor och sen få uppleva den livsenergi som plötsligt tittar upp och fortsätter växa dag för dag är lika fantastiskt varje år. En livsenergi som verkligen smittar av sig. Att odla är bra för vårt välmående, det gör oss gott att få känna den varma jorden med händerna, att få vattna och sköta om – det känns meningsfullt. En win-win helt enkelt, för oss, för växterna och djuren.
Kom igång med odling!
Det är inte särskilt svårt att komma igång med att odla, bara du är villig att lägga ner lite tid för att sköta om dina små odlingar. Så här gör du: Skaffa bra jord, några krukor och lättsådda frön. Prova gärna plocksallad, ruccola eller spenat första gången. Fyll krukorna med såjord eller planteringsjord och plantera dina frön enligt vad som står på påsen. Har du trädgård kan du så direkt i odlingslådan eller trädgårdslandet sommartid. Vattna och vänta. Nu är du igång – lätt som en plätt!
Odla naturligt
För att skapa en trädgård som är bra både för dig och miljön finns det flera saker du kan göra och tänka på. Här kommer 5 korta tips på hur du kan odla mer naturligt.
- Köp ekologiska fröer och plantor.
- Skippa konstgödsel och bekämpningsmedel och gödsla naturligt, använd till exempel nässelvatten, gräsklipp eller kompostjord.
- Odla utan torv. Torv tar flera tusen år att bilda, och när torv bryts släpps stora mängder växthusgaser ut. Så använd torvfri jord.
- Håll jorden i bra form genom växelbruk. Odla olika växter från år till år.
- Skaffa regntunna och vattna med vattenkanna. Att vattna med vattenspridare slösar med vårt värdefulla dricksvatten.
Gör det trivsamt för insekter och djur
En annan viktig del för att främja den biologiska mångfalden är att göra din trädgård till en trivsam plats för djuren, från fåglar och insekter till maskar och igelkottar.
Och bästa tipset, som gynnar både dig och djuren, är att faktiskt slarva lite mer. Släpp ordning och reda-tänket och låt några löv- och rishögar få vara kvar här och där, de kan bli bostäder för både insekter och igelkottar. Spara döda träd och grenar där många skalbaggar och larver kan få slå läger och trivas.
Sätt upp några holkar till fåglar och fladdermöss. Välj ett par med olika hålstorlek så kan du bli hyresvärd för flera olika arter. Och ett litet insektshotell kan ge de viktiga insekterna skydd för vintern. Och sist men inte minst – odla växter som är rika på nektar och pollen till våra bevingade vänner, fjärilarna och bina. Sälg, krokus och rudbeckia är exempel på växter som ger insekterna mat från tidig vår till sen höst.
Lycka till med sommarens energiboost till både dig och våra ovärderliga små vänner i trädgården!