Sommarliv

Paddla och fiska




Vatten är kul, både för oss stora och för de små! 💦 Oavsett om det handlar om bad, fiske, paddling eller att håva spännande småkryp vid strandkanten trivs vi vid vattnet. Här finner vi även stillhet, tankar energi och njuter – och allra härligast är det ju nu på sommaren.

Med sjöar, åar och en lång kuststräcka erbjuder Skåne fantastiska möjligheter till såväl lugna som äventyrliga aktiviteter vid och i vatten! Vad gillar du bäst att göra? 💙

Stiftelsen Skånska Landskap har massor av tips! Här delar vi några av dem:

Bästa badet i Skåne? 

Små trolska skogssjöar eller bada från brygga. I Skåne finns bad för alla smaker! Föredrar du en stilla sjö i skogen finns Möllerödssjön eller Frostavallen och Dagstorpssjön. På vissa platser finns anlagd badplats, på andra ställen badar du från brygga eller från strandkanten. I Breanäs strövområde med det stora blå – Immeln – kan du göra klippbad.

I Snogeholm strövområde finns Tockarpsbadet, som är en liten sandstrand vid Sövdesjön. Få hittar hit – kanske får du den för dig själv.

Gillar du havet bättre, med långa vita sandstränder, strandklitter och tallskog? Då kanske Friseboda på ostkusten är något för dig. Ett annat tips är att hitta till sandstranden Lillevik strax norr om Tjörnedala strövområde. Gå ut genom grinden och gå hundra meter så kan du sedan vika av ned till stranden.

Vitemölla är fantastiskt, men det kan vara mycket folk soliga dagar. Ett tips är att bada vid stranden i Klammersbäck dit färre hittar.

Glöm inte håven! Många spännande småkryp och insekter trivs i strandkanten. Ta med håv och se vad ni hittar!

Sjöar, åar och hav – Skåne är ett eldorado för paddling

Öluffa runt Immelns hundratals små öar, paddla i en ringlande å med djungelkänsla eller ta ett tvåtimmarspass från vik till vik i soluppgången på en stillsam sjö. I Skåne finns det massor av möjligheter att paddla kajak, kanot eller varför inte SUP? Vill du ha tips på fina paddlingsturer? Det ska du såklart få, fyra favoritturer hittar du här! 👇

  • Gör en paddel-hajk med utgångspunkt från Breanäs och Immeln med dess många små öar. Många av dem kan du gå iland på, andra är fågelskyddade. Antingen paddlar du över dagen eller fortsätter vidare till Raslången och Halen på flerdagarstur.
  • Med kanot kan du upptäcka Snogeholmssjöns alla sidor. Ett strandhugg att rekommendera är att paddla till norra sidan där sjöfåglarna ofta är många, och inbjudande små vikar gör det lätt att “lägga till”. På östra sidan om pampiga Snogeholm slott finns också en sandstrand med grillplats som är ännu ett smultronställe.
  • En fin dagstur på 15 km är att paddla medströms på Rönneå från Höja eller Starby, strax öster om Ängelholm, genom Ängelholm och ut till hamnen i Skälderviken – och därefter tillbaka igen. 
  • Paddla runt Ven cirka 12 km. Ta båten ut till Ven och hyr sedan en kajak på ön. Håll dig nära land för att njuta av stränder, brant kust, sandstupet Backafall och Hakens fyr. 

Vill du ha fler paddlingstips? Kika här👉 https://skanskalandskap.se/sv/uteliv/paddla

Fiskelycka för nybörjaren

Fiska är avkoppling och för många det mest rogivande som finns. Att sitta på en klippa eller en brygga och lyssna till vågornas skvalp och suset från trädkronorna medan du väntar på det berömda rycket. Det är sommarliv det! 
Om du inte har fiskat tidigare finns det några saker du behöver tänka på, här listar vi de viktigaste.

  1. Ta reda på vilka regler som gäller där du ska fiska. Ibland råder fiskeförbud, andra gånger krävs att du köper ett fiskekort eller att du pratar med markägaren. Fiska aldrig i fågelskyddsområden eller där fåglar häckar (sök info om platsen du ska till).
  2. Bästa tiden för att fiska? Morgon och kväll är ofta bäst eftersom fisken då söker sig in mot land.
  3. Ett vanligt enkelt kast- eller metspö är utmärkt att börja med. Hör med någon kompis som kan fiske, en fiskeaffär eller forum på nätet vad du ska ha för spö. Ta gärna med håv och hink.
  4. Vilket bete är bäst? Om du ska meta är mask bra att använda. Antingen gräver du efter mask eller köper en burk med mask. Om du vill använda naturliga beten är jigg bra som bete.
  5. Lämna aldrig överblivna linor eller krokar i naturen. Ta hand om ditt skräp, helt enkelt.
  6. Fiska aldrig mer än vad du behöver.

Lycka till på fisketuren säger vi, eller bara “skitfiske” för att inte drabbas av otur!

Här hittar du många tips på bra ställen att fiska på i Skåne 👉 https://skanskalandskap.se/sv/uteliv/fiska

Kraftringen 💚 Stiftelsen Skånska Landskap

Med vår vision "Energi för framtida generationer", tar vi ansvar inte bara för det vi gör här och nu utan också för det vi lämnar efter oss till kommande generationer. Men vårt samarbete med Stiftelsen Skånska Landskap vill vi bidra till att alla barn och ungdomar får meningsfulla och minnesvärda upplevelser inom naturvetenskaperna, så att deras intresse för energi, klimat och miljö kan växa och i sin tur bidra till utvecklingen av ett inkluderande och hållbart samhälle.

Friluftsliv för alla!

Stiftelsen Skånska Landskap bildades 2004 av Region Skåne med uppdrag att skydda, bevara, restaurera och utveckla natur- och kulturmiljöer samt stimulera det rörliga friluftslivet. Stiftelsen tar hand om 19 strövområden med 40 mil markerad vandringsled, mtb-led och ridled. Här kan du vandra, promenera, paddla, cykla, rida eller bara vara.

På gång!

Under våren 2024 har Kraftringens sponsring gett ca 200 barn i årskurs 2 möjlighet att spendera en dag vid Snogeholmssjön för att bekanta sig med grodor. Och till hösten kommer 200 barn i årskurs 4 få möjlighet att spendera en fartfylld dag i skogen, lära sig göra upp eld, prova på en naturlig hinderbana och massa annat kul.

Här kan du läsa mer om samarbetet och Stiftelsen Skånska Landskap.

www.kraftringen.se/om-kraftringen/om-oss/sponsring/

Här kan du läsa mer om Stiftelsen Skånska Landskaps arbete.

https://skanskalandskap.se/sv/ 

Sommarliv med Kraftringen

Härliga sommar! Tid för avkoppling och vila. Tid att fylla på med ny energi. Med vår sommarserie Sommarliv med Kraftringen vill vi inspirera till nya roliga, äventyrliga aktiviteter, tipsa om sköna naturupplevelser i Skåne, ge smarta råd för regniga dagar och såklart (vi är ju trots allt ett elbolag) hjälpa dig att spara el och ladda dina batterier i sommar!

Läs mer
SommarLiv_FåEnergi_780x490.jpg
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon