Restvärme - en hållbar resurs för städer och livsmedelsproduktion

Konferens och prisutdelning i innovationstävling
17 september, Alnarpsgården SLU, Alnarp

Restvärme är värme från industriella processer som kan tas tillvara på olika sätt. Istället för att kylas bort kan restvärmen till exempel tas om hand i ett fjärrvärmenät, värma cykelvägar så att de blir isfria om vintern eller användas till fiskodling. På konferensen om innovativ användning av restvärme möts akademi, energibolag, livsmedelsproducenter och andra aktörer för att diskutera hur restvärme kan bli en resurs för hållbara städer och hållbar livsmedelsproduktion. Dessutom avslöjas vinnarna i en innovationstävling där både yrkesverksamma och studenter bidragit med förslag till hur restvärme kan tas tillvara på nya och spännande sätt.

Bakom konferensen och tävlingen står restvärmekonsortiet SSE-C (Swedish Surplus Energy Collaboration) där bland annat SLU, Malmö Stad, E.ON Sverige AB och Kraftringen ingår.

–   För Kraftringen är restvärme en viktig resurs för att vi i framtiden skall kunna leverera helt fossilfri värme till våra fjärrvärmekunder. När forskningsanläggningarna Max IV och ESS tas i bruk tar Kraftringen tillvara restvärme från anläggningarna i vårt fjärrvärmenät. Restvärmen kan också användas för att förlänga utesäsongen i den nya stadsdelen Brunnshög, med uppvärmda utecaféer och snö- och isfria gator och torg, säger Anders Möller, affärsområdeschef på Kraftringen.

För mer information om konferensen och tävlingen, se: www.sse-c.se/restvarmekonferens

Konferens och prisutdelning i innovationstävling 17 september, Alnarpsgården SLU, Alnarp
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon