Kompetensförsörjningen nyckelfaktor för att klara energiomställningen

Energibranschen är central för att Sverige ska klara klimatomställningen till ett hållbart samhälle. En av energibranschens största utmaningar är kompetensförsörjningen. Behoven av kompetens kommer att accelerera kopplat till den pågående elektrifieringen och energiomställningen.

Redan idag har branschen brist på kompetens. Dessutom väntar stora pensionsavgångar inom de närmaste åren.

- Vi saknar i stort sett inflöde av ny kompetens till de flesta av våra klassiska kompetensområden, också till områden kopplade till digitalisering och IT. Att attrahera flera till energibranschen och att bidra till att de yngre generationerna får upp ögonen för energifrågor är av stor vikt. Konkret jobbar vi med två viktiga målgrupper: studenter genom att erbjuda praktikplatser och skolbarn genom Skånska Landskap och Spänningssökarna. Det handlar om att aktivt verka för en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning, säger Aida Ploskic, HR-chef i Kraftringen.

Kompetensförsörjningsfrågorna är högt prioriterade i Kraftringen. Det handlar om att bygga ut och förstärka där behoven är som störst och allmänt om att säkra återväxten i en bransch på frammarsch.

- Just nu arbetar vi intensivt med rekryteringen av deltagare till Kraftringens nya traineeprogram som startar i februari. Här kommer deltagarna att få en unik inblick och fortbildning i energibranschen, samtidigt som de får en anställning från dag ett, berättar Aida Ploskic.

Vikten av en välfungerande kompetensförsörjning lyfts särskilt i ett av seminarierna på Ystad Summit den 5 september:

Kompetensförsörjningen som nödvändig bricka i elektrifieringen och omställningen av energisystemet
Energibranschen lider brist på kompetens och behoven kommer att öka i takt med den ökande elektrifieringen och energiomställningen. Under seminariet diskuteras nuvarande situation och exempel ges på vad som görs för att attrahera fler medarbetare till energibranschen.
Tid: 15.00-15.45
Plats: Lokalen Diskoteket, Björnestjernegatan 6, Ystad
Läs mer om seminariet och/eller följ livestreamen här: Kompetensförsörjningen som nödvändig bricka i elektrifieringen och omställning av energisystemet - Ystad Summit

Kontakt:
Karin Lindroth, pressansvarig Kraftringen, tfn: 0761-16 38 57, karin.lindroth@kraftringen.se

Energibranschen är central för att Sverige ska klara klimatomställningen till ett hållbart samhälle. En av energibranschens största utmaningar är kompetensförsörjningen. Behoven av kompetens kommer att accelerera kopplat till den pågående elektrifieringen och energiomställningen.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon