Senaste nytt om energimarknaden

Marie_liljewall_3.jpg

Få full energikoll med Marie

Marie Liljewall är vår energiexpert som varje måndag summerar veckan som gått och presenterar sina rekommendationer för nästkommande sju dagar.
Det är högaktuell information för dig som har ett Timprisavtal eller som på annat sätt vill få full kontroll på vad som påverkar energikostnaderna.

Rekommendationer för vecka 44 (28:e oktober – 3:e november)

Polenkabeln är tillbaka i drift och nya metoden med flödesbaserad kapacitetsberäkning har införts efter helgen och priserna på elbörsen har tagit ett rejält kliv uppåt för tisdagsdygnet. Vi tror dock att priserna kommer att falla tillbaka under veckan då flera faktorer sammanfallit för att tillfälligt orsaka de höga priserna för tisdagen. Veckan inleds med 3 - 4° C över normal temperatur men under veckan sjunker temperaturen till mer normalt och det är minusgrader och snö i magasinsområdena. Det lite kallare vädret ser dock ut att vara kortvarigt. Lågtryck med nederbörd och mycket vind ser ut att dominera vädret i början av november. Lite oroande för södra Sveriges del är att det kommer in ett högtrycksområde med kyla och mindre vind över kontinenten vilket höjer energipriserna i våra grannländer. I perioder då överföringskapaciteten inte räcker till inom Sverige riskerna priset i elområde 4 att nå upp till samma nivåer som i Tyskland. Viss varning utfärdas därför för höga priser på kvällstimmarna framöver.

Kärnkraftskapaciteten ligger på ca 88%, under förra veckan var flera reaktorer nedreglerade på grund av de för årstiden sällsynt låga priserna men dessa har nu återgått till normal produktion. Forsmark 3 har underhåll till 16/12.

Priset för fastprisavtal har varit stabilt med relativt små rörelser de senaste veckorna och för den som vill vara säker på att undvika oväntat höga räkningar i vinter är det ett bra läge att teckna fastprisavtal just nu. Det rörliga priset har varit lågt under 2024, men det räcker med ett par veckor med ordentlig kyla för att priset ska bli något helt annat än det vi sett under höstens inledning. Vill man ha tryggheten i att veta vad varje kilowattimme kostar under det kommande året är fastprisavtal det bästa alternativet. Fastprisavtal kan inte avbrytas under avtalstiden. 

Jämför gärna vårt erbjudande på oberoende prisjämförelsetjänsten elpriskollen.se.

Detta hände under september månad

Det har varit stora prisrörelser i elpriserna under månaden. Månadspriset för september blev 20 öre lägre än i augusti 2024 och runt 30 öre lägre än september 2023.

Väder
September 2024 går till historien med nytt svenskt septemberrekord på 31,1° som uppmättes i Helsingborg och Lund den 4 september. Natten mot den 9 september hade flera stationer i Halland, Skåne och Blekinge en för säsongen ovanligt sen tropisk natt och för flera väderstationer i söder blev antalet dagar i september med högsommartemperaturer rekordhögt. Därefter följde en svalare period under mitten av månaden med vädersystem som gav kraftigt regn i sydväst. Väderläget stabiliserades sedan tillfälligt med högtryck och varmare luft som den sista septemberveckan ersattes av ostadigt och kyligt väder. Årets september hade en del kyliga nätter med minusgrader så långt söderut som Sydsvenska höglandet. Månadens preliminärt lägsta temperatur uppmättes i Karesuando, Lappland natten till söndag den 29 september med -9,1° vilket är den lägsta septembertemperaturen i landet sedan 2019.

Årets september blev blötare än normalt nederbördsmässigt med stora lokala skillnader. För Halmstad blev det ordentligt blött, här föll nämligen preliminärt 210,3 mm under hela månaden vilket kan jämföras med 76 mm som är den normala månadsnederbörden för Halmstad i september.

Vinden under månaden under normalt i södra Sverige och runt normalt i norra delarna av landet.

(Källa: SMHI)

Blandade priser
Medelspotpriset steg i september i elområden 1, 2 och 3 från väldigt låga nivåer under augusti,  medan priset sjönk ganska kraftigt i elområde 4. Låg efterfrågan på el för årstiden och gynnsamma förutsättningar för elproduktion har hållit tillbaka de prisökningar man vanligen kan se i september. Det är gynnsamma förutsättningar gällande elproduktion även i andra länder i Europa med relativt god tillgång på vattenkraft, låga priser på naturgas och stabil kärnkraftsproduktion.

Under 32 timmar under september var priset* på elbörsen under noll. Det högsta timpriset* under september i SE4 inträffade under tisdag en den 3:e september mellan klockan 20 och 21 då priset på elbörsen var över 386 öre/KWh. Som lägst var elpriset -20 öre/kWh under torsdagen den 26:e september mellan klockan 01 och 02.  

Kärnkraft
Planeringen av revisionerna vid kärnkraftverken har stor betydelse för tillgången på el. Kärnkraftsproduktionen har legat runt 75 procents tillgänglighet under september. Årets arbeten har förflutit normalt med undantag för Forsmark 3 som aviserat en försening om inte mindre än sju veckor vilket innebär att verket inte förväntas tillbaka förrän i mitten av december, vilket är något oroande för vintern.

Underhållsarbeten på kärnkraftverk leder ofta till begränsningar i närliggande stamnät för elöverföring vilket oftast leder till överföringsbegränsningar i den el som kan överföras från norr till söder inom Sverige. För elområde 4 blir det mest problem om det blir problem i Ringhals på västkusten, problem med Forsmark drabbar oftast priserna i elområde 3.

Råvaror
Elhandelsavtal med fast pris har legat närmast stilla i pris under månaden, anledningen är blandade prissignaler - förbättrad hydrologi i det nordiska systemet men en orolig omvärld som främst inneburit högre gaspriser och därmed ett högre prisläge på el i våra grannländer.

Något stigande priser att vänta under oktober
Oktober har inletts fortsatt relativt milt och nu en vecka in i månaden kommer flera kraftiga nederbördsområden att svepa in över landet. I slutet av månaden kommer införandet av flödesbaserad kapacitetstilldelning att införas av Svenska Kraftnät. Modellen har blivit utskälld från alla håll redan innan start, men sanningen är att ingen kan riktigt förutspå konsekvenserna då man inte kan göra helt korrekta simuleringar på historiska utfall då man varit tvungna att använda de bud som lades med dåvarande förutsättningar. Vår bästa tro är relativt små förändringar av priserna för elområde 4, kanske något högre för elområde 3 särskilt om problemen med Forsmark fortsätter.

De kortare dagarna med tidigare skymning innebär att de högsta pristopparna flyttar sig till något tidigare på kvällen, från klockan 20-21 till klockan 18-19. Vi tror att prisprofilen sett över hela månaden kommer att visa på högre priser på morgon och tidig kväll, låga priser mitt på dagen. Möjligheten för negativa priser minskar dagtid men kan finnas kvar under låglasttid på helger i samband med mycket vind.

För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.

För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.


Import/Export
För närvarande (8:e oktober) exporterar Sverige ungefär 3600 MW effekt till våra grannländer. Vill du veta mer om hur elen flödar inom och mellan länderna som Sverige har förbindelser till? Om du följer länken kommer du till  Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet med ständigt uppdaterad statistik.

*Elpriserna sätts på den nordiska elmarknaden Nord Pool bl.a. för elområde SE4. Till dessa elpriser tillkommer olika avgifter, elskatt, moms och elnätsrelaterade kostnader.

Ja, vi är intresserade av ett elavtal!

Information från Kraftringen Energi AB (elhandel).

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon