Senaste nytt om energimarknaden

Veckans prisanalys

Veckans prisanalys för vecka 17 (22:e april – 27:e april)

Elpriser kortsiktigt: Påskvecka förra veckan med lägre förbrukning och lägre priser. Innevarande vecka rivstartar med högre priser, särskilt på kvällstimmarna. De flesta signaler pekar på fortsatt höga priser i veckan då det är kallare, torrare och mindre vind än normalt för årstiden. Priser på natten och mitt på dagen runt en krona per kilowattimme och upp mot det dubbla på morgon- och kvällstoppen

Elpriser långsiktigt: Vecka 17 är klassisk start för vårfloden men det kyligare vädret innebär ganska kontrollerad smältning och mindre risk för priskollap och spill av vatten. Veckans prognoser visar på ett något mindre överskott på vatten än man beräknat tidigare; ca +8,5 TWh. Det råder dock fortsatt gynnsamma förhållanden för låga elpriser fram till sommaren med det överskott som finns just nu. Lägst priser väntas i elområde 2, som vanligt högst priser i elområde 4 men som sagt gynnsamt läge fram till midsommar ungefär.

Prisrisker: Den så kallade ”ankkurvan” är tillbaka” med lägst priser mitt på dagen och just nu riktigt höga priser på sen eftermiddag/tidig kväll.

Temperatur: Temperaturen väntas ligga flera grader under normalt normalt under veckans inledning, men stiger till någon grad över normalt i början av nästa vecka. 

Solcellsproduktion: Mindre sol väntas under men fortsatt betydligt lägre priser mitt på dagen. 

Vind: Vindproduktion något under normalt under veckans inledning.

Nederbörd: Nederbörd klart under normalt under veckan, ett par dagar med mycket nederbörd väntas i nästa vecka; främst den 30:e april, men det ligger långt fram och prognosen kan hinna ändras för den som vill fira en trevlig Valborg.

Kärnkraft: Kärnkraftskapaciteten i Norden är fortsatt kraftigt reducerad, om än med lite skiften i underhållsschemat, och tillgängligheten ligger runt 66 %. Olkiluoto 2+3 har underhållsstopp och Oskarshamn 3 ute på underhåll till 15/6 enligt tillgänglig information.

Gaslager: Gaspriset steg något i förra veckan. Lagerpåfyllnaden är påbörjad men det finns en viss oro för att man inte ska hinna fylla upp Europas gaslager under sommaren. Leveransen av amerikansk naturgas är en viktig parameter i samtalen mellan EU och USA,

Politik: Globalt är det fortsatt stökigt där nya utspel från framförallt USA skapar osäkerhet om den ekonomiska tillväxten framöver. Det osäkra och komplexa läget efter Trumpregeringens tullchock gör att Internationella valutafonden (IMF) inte ger ut någon traditionell prognos i vårens upplaga av World Economic Outlook.

 

Få full koll med Marie

Marie_liljewall_3.jpg




Marie Liljewall är vår energiexpert som varje måndag summerar veckan som gått och presenterar sina rekommendationer för nästkommande sju dagar.

Det är högaktuell information för dig som har ett Timprisavtal eller som på annat sätt vill få full kontroll på vad som påverkar energikostnaderna.

Detta hände under mars månad

Elpriser

Under mars kunde vi observera fortsatt relativt god hydrobalans, vindrekord och en mild månad med snösmältning som kom i gång satte sina spår på priserna. Vindkraften producerade mer än den någonsin gjort under en marsmånad och elpriserna föll i tre av våra fyra prisområden. I prisområde SE4, landade månadspriset på 89,06 öre/kWh inklusive moms vilket var nästan hälften av priset i februari och även något än motsvarande period förra året. Som allra lägst var priset elpriset den 22:e mars mellan klockan 12 - 13 med ett timpris på -12,9 öre/kWh. Elpriset var som högst den 20:e mars mellan klockan 18-19 då elen kostade 294 öre/kWh.

Väder

Det blev en mild, för att inte säga varm, första vecka av marsmånaden 2025, med temperaturer över eller mycket över det normala för säsongen. Redan den 7 observerades 18,6 ° i Oskarshamn vilket är den högsta temperatur som observerats så tidigt på året i Sverige. Nederbörden föll till största del i fjällen. I mitten av månaden blev vädret mer högtrycksbetonat med klarare och kallare väderförhållanden och den 13:e observerades −33,8 ° i Naimakka, vilket var den allra lägsta temperaturen under månaden i hela Europa. Som helhet kan mars summeras som väldigt mild, inte minst i mellersta Norrland som hade en medeltemperatur högst över det normala med en medeltemperatur på 4,7 °C över. I förbrukningsområdet inom Nordpool var det 2,7°C över normalt. Jämfört med tidigare år var mars den tredje varmaste marsmånaden som observerats. Enligt Copernicus Climate Change Service (C3S) var mars 2025 till och med den varmaste marsmånad som någonsin uppmätts om man tittar på Europa som helhet. Det rapporteras även om historiskt lite havsis i Arktis och globala temperaturer som var över genomsnittet.
Nederbördsenergin var under mars +5 TWh i nederbördstillskott, men hydrobalansen sjönk från +16 TWh till +11 TWh till följd av större avsmältning. Prognosen under april ser ut att vara blöt inledningsvis men efterhand torrare så att hydrobalansen väntas minska något under månaden.
Sammanfattningsvis blev det en månad med förhållandevis normal vindproduktion i snitt. Men med stora variationer inom månaden, ett stort överskott första veckan av månaden men därefter en vindsvag vecka innan vindproduktionen normaliserades. Tidvis var det riktigt starka vindbyar, i synnerhet i mellersta Norrland där det noterades marsrekord i byvindshastighet på flera platser.

Elproduktion

Under mars förbrukades det ungefär 12 200 GWh i Sverige. Det är ca 6% mindre än snittet för månaden och den lägsta siffran för månaden som vi under de senaste tio åren till följd av energieffektivisering och sol (negativ förbrukning) på nästan vars mans tak. Cirka 37% av elproduktionen kom under mars från vattenkraft, cirka 30% från kärnkraft och ca 27% från vindkraft.
Planeringen av revisionerna vid kärnkraftverken har stor betydelse för tillgången på el. Under mars har den genomsnittliga tillgängligheten i den svenska kärnkraften uppgått till 92 procent vilket är lägre än den historiska tillgängligheten för samma månad under perioden 2014–2024. Tillgängligheten i Finland för motsvarande månad var 60 procent. Sammantaget var tillgängligheten i mars för den nordiska kärnkraften något lägre än den genomsnittliga tillgängligheten för perioden 2014– 2024. Under april går Oskarshamn 3 ut för årlig revision.

Råvaror

Den första handelsdagen i mars var den första handelsdagen efter det havererade mötet i ovala rummet mellan presidenterna Trump och Zelenskyj. Dagen präglades av stigande priser, där aprilterminen på TTF-börsen omsattes på det som blev månadens högst pris, 47,3 EUR/MWh. Därefter föll priserna under veckan och på fredagen samma vecka handlades samma kontrakt på månadslägsta 36,4 EUR/MWh, tack vare hopp om nya fredsförhandlingar och milt väder. Resten av månaden präglades av volatil handel där förhandlingar om Ukraina såväl som väderläget drev prisnivån. Fyllnadsgraden i gaslagren minskade från 29,8 till 26,8 procent under månaden och tack vare god LNG-import kunde tillskott till gaslagerna påbörjas under slutet av månaden.

Pristro för april

Månaden har inletts med kraftig turbulens på alla världens finansiella marknader vilket även spiller över på energimarknaden, särskilt för prissättningen på dyra timmar då det ofta är marginalproduktion baserat på gas som sätter priset. Stor fortsatt turbulens väntas kommande veckor.

Bakslag för våren och risk för frostgrader ända ner i södra förbrukningsområdet väntas under ytterligare någon dag men mildare och energirikare väder på sedan på ingång. Under senare delen veckan prognoserna har idag blivit några TWh blötare sedan i fredags och något mildare för kommande period i jämförelse med fredagens prognoser. Vindmässigt inleds veckan vindfattig och efterhand ostadigare under prognosperioden.

Vi ser mot slutet av veckan mer vårlika temperaturer som då kommer återuppta snösmältningen av kvarvarande snö söderifrån. Det finns risk för en tidigare vårflod om inte ytterligare bakslag bekräftas efter påsk.

Vi är nu inne i den delen av året då prisskillnaderna mellan topptimmar och kan vara väldigt stora med risk för ”priskollaps” dagtid under soliga dagar. För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.

För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.


Import/Export

För närvarande (9:e april) exporterar Sverige ungefär 3600 MW effekt till våra grannländer. Vill du veta mer om hur elen flödar inom och mellan länderna som Sverige har förbindelser till? Om du följer länken kommer du till  Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet med ständigt uppdaterad statistik. Kontrollrummet | Svenska kraftnät

*Elpriserna sätts på den nordiska elmarknaden Nord Pool bl.a. för elområde SE4. Till dessa elpriser tillkommer olika avgifter, elskatt, moms och elnätsrelaterade kostnader.

Information från Kraftringen Energi AB (elhandel).

Loading...
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.