Veckans prisanalys
Veckans prisanalys för vecka 14 (31:e mars till 6:e april)
Elpriser kortsiktigt: Veckan inleds med något högre priser än förra veckan, topptimmarna kostar runt två kronor per kilowattimme på elbörsen. Lägst priser väntas under onsdag till fredag i innevarande vecka i samband med höga temperaturer och mycket sol. Prisnivåer dessa dagar väntas hamna på något över en krona på topptimmarna på sen eftermiddag och tidig kväll och mycket låga, kanske även negativa priser dagtid. Högre priser kan förväntas under nästa vecka.
Elpriser långsiktigt: Fortsatt gynnsamma förhållanden för låga elpriser fram till sommaren med ett överskott på ca 11 TWh. Vi tror på svagt stigande priser för avtal om fast pris.
Prisrisker: Den så kallade ”ankkurvan” är tillbaka” med lägst priser mitt på dagen och högst priser på sen eftermiddag/tidig kväll.
Temperatur: Temperaturen väntas ligga flera grader över normalt under veckans inledning, men sjunker mot normalt från helgen. Nästa vecka väntas normala temperaturer
Solcellsproduktion: Mycket sol väntas kommande vecka vilket innebär risk för negativa elpriser mitt på dagen.
Vind: Vind något under normalt under veckans inledning. Mest vind väntas under torsdag och fredag.
Nederbörd: Prognoserna visar på små mängder nederbörd under kommande 15 dagar.
Kärnkraft: Kärnkraftskapaciteten i Norden är fortsatt reducerad, om än med lite skiften i underhållsschemat, och tillgängligheten ligger runt 73% vilket är en försämring sedan förra veckan. Olkiluoto 2+3 har underhållsstopp och Oskarshamn 3 ute på underhåll till 18/4 enligt tillgänglig information.
Gaslager: Gaspriset föll i förra veckan på mildare väder och på att gaslagerna nu börjar fyllas på.
Politik: Globalt är det fortsatt stökigt där nya utspel från framförallt USA skapar osäkerhet om den ekonomiska tillväxten framöver. I veckan väntas besked om kommande tullar och handelshinder, främst kopplat till fordonsindustrin. Finansmarknaderna har surnat och veckan inleds med breda nedgångar.
Få full koll med Marie
Marie Liljewall är vår energiexpert som varje måndag summerar veckan som gått och presenterar sina rekommendationer för nästkommande sju dagar.
Det är högaktuell information för dig som har ett Timprisavtal eller som på annat sätt vill få full kontroll på vad som påverkar energikostnaderna.
Detta hände under februari månad
Elpriser
Under februari 2025 var elpriset i elområde 4 (Malmö) högre jämfört med både januari 2025 och februari 2024. Månadsmedelpriset på elbörsen för februari 2025 var 1,04 kr per kWh, vilket är en ökning från 76,1 öre per kWh i januari 2025. Jämfört med februari 2024, då elpriset var betydligt lägre, var ökningen ännu mer markant då medelspotpriset i februari 2024 bara var 55,4 öre.
Som allra lägst var priset elpriset den 25:e februari mellan klockan 01-02 med ett timpris på 0,5 öre/kWh. Elpriset var som högst den 14:e februari mellan klockan 17-18 då elen kostade 330 öre/kWh. Perioder med kyla och svag vindkraftsproduktion drev upp priserna till höga nivåer i mitten av månaden innan vädret slog om till mildare. Det osäkra omvärldsläget har lett till höga gaspriser under februari, faktiskt de hösta sedan hösten 2023. Lagernivåerna för gas i Europa har sjunkit från gynnsamma nivåer och marknaden är nu lite orolig för hur återfyllnaden av gaslagren ska ske under våren och sommaren.
Väder
Februari var en månad med torrt och högtrycksbetonat väder under de första två tredjedelarna, medan den sista tredjedelen präglades av lågtryck och ostadigt väder. I södra Sverige var det mycket snöfattigt hela månaden. Ingen station i Götaland nådde ett snödjup på mer än 10 cm.
Temperaturmässigt var februari tämligen normal i södra Sverige, med växlingar mellan milt och kallt väder. Den 24 februari uppmättes månadens och årets hittills högsta temperatur på 11,0° i Lund. Den 16 februari var den kallaste dagen i Götaland och södra Svealand, med en lägsta temperatur på -17,9° i Hagshult i Småland. Den meteorologiska våren etablerade sig på allvar i söder från den 21 februari, då mild luft strömmade in över landet.
Nederbörden var mycket låg i östra Götaland och lokalt i östra Svealand fram till den 20 februari. Trots en väderomläggning till lågtrycksbetonat väder från den 21 februari, förblev februari en av de torraste månaderna på flera stationer i östra Götaland. Den största dygnsmängden nederbörd uppmättes den 24 februari i Henån, Bohuslän, med 33,6 mm.
Kärnkraft
Planeringen av revisionerna vid kärnkraftverken har stor betydelse för tillgången på el. Kärnkraftsproduktionen har legat runt 100 procents tillgänglighet under stora delar av februari. Men ett har reaktorer i Finland; Olkiluoto 2 och 3, kör med något begränsad produktion på grund av elnätsproblem i Finland. Ringhals 3:s ena generator (cirka 570 MW) har lämnat nät på grund av ett oplanerat fel den 28 februari. Enligt den information som finns beräknas anläggningen vara tillbaka i full drift i mitten av mars.
Råvaror
Lagernivåerna för gas som sett så bra ut inför vintern har fortsatt att minska under februari och ligger nu på 29,5 procent. Priserna på gas har varit slagiga under månaden och stundtals stigit till de högsta sedan hösten 2023. Den oroande säkerhetspolitiska läget i världen både avseende Gaza och Ukraina innebär nervösa råvarumarknader och det kommer nya politiska utspel i princip dagligen. Gaspriset sätter nivån för hur högt elpriset även i södra Sverige kan bli i samband med priskoppling mot den tyska marknaden. En enkel tumregel är att produktionskostnaden för el från ett gaskraftverk är ungefär dubbla priset på gas.
Den senaste veckans största händelse ur ett geopolitiskt perspektiv är tveklöst fredagens havererade möte i ovala rummet, där vägen framåt för en möjlig vapenvila i Ukraina är oklar. Utvecklingen har konsekvenser för ekonomin såväl som för bränsle- och råvarumarknaden.
Pristro för mars
Mars inleds med milt och blött väder även om en normalisering väntar fram mot mitten av månaden. Det är ett stort hydrologiskt underskott så det kommer att bli stort ”körtryck” i vattenkraften så vi väntar oss lägre priser under mars. Det finns så klart alltid risk för enstaka dagar med högre priser i samband med svag vind eller om det skulle bli oväntade problem med något kärnkraftverk.
För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.
Import/Export
För närvarande (4:e mars) exporterar Sverige ungefär 4000 MW effekt till våra grannländer. Vill du veta mer om hur elen flödar inom och mellan länderna som Sverige har förbindelser till? Om du följer länken kommer du till Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet med ständigt uppdaterad statistik. Kontrollrummet | Svenska kraftnät
*Elpriserna sätts på den nordiska elmarknaden Nord Pool bl.a. för elområde SE4. Till dessa elpriser tillkommer olika avgifter, elskatt, moms och elnätsrelaterade kostnader.
Information från Kraftringen Energi AB (elhandel).