Veckans prisanalys - elprisprognos och marknadsöversikt

Få koll med Marie
Energimarknaden påverkas av såväl väder som världspolitik. Varje måndag summerar vår energiexpert Marie Liljewall veckan som gått och presenterar sina rekommendationer för nästkommande sju dagar.
Högaktuell information för dig som har ett Timprisavtal, eller för dig som av andra skäl vill ha koll på vad som påverkar energikostnaderna.
Detta hände under april månad
Den rekordlåga elförbrukningen, 10 200 GWh, den lägsta siffran för månaden på tio år, bidrog till sjunkande spotpriser i tre av Sveriges fyra prisområden. I SE4 sjönk priset marginellt från mars, till strax över 87 öre, vilket var ungefär samma pris som i april 2024. Prisvolatiliteten ökade, och många timmar uppvisade negativa priser. Som allra lägst var priset elpriset den 12:e april mellan klockan 14 - 15 med ett timpris på -21,3 öre/kWh*. Elpriset var som högst den 22:e april mellan klockan 20-21 då elen kostade 291* öre/kWh.
*Elpriserna sätts på den nordiska elmarknaden Nord Pool bl.a. för elområde SE4. Till dessa elpriser tillkommer olika avgifter, elskatt, moms och elnätsrelaterade kostnader.
April 2025 genomgick perioder som både var kyligare och varmare än normalt. Typiskt aprilväder alltså. Sammanslaget ställer sig dock månadsmedeltemperaturen tydligt över det normala i stort sett i hela landet förutom allra längst i norr där månadens temperatur blev kring eller något under det normala. För att hitta en varmare april månad på nationell basis behöver vi ta oss tillbaka till år 2011. Månadens preliminärt lägsta temperatur uppmättes den 11 april i Nattavaara, Lappland, med -20,6°. Efter kylan kom värmen på skärtorsdagen den 17 april uppmättes månadens preliminärt högsta temperatur på 23,6° i Göteborg.
Under påskhelgen slog vädret om och blev ostadigt med successivt lägre temperatur och minusgraderna återvände framför allt i norr. Som tur var hann vädret vända i tid för festligt Valborgsfirande med sol och fint väder på många platser i södra Sverige.
Till skillnad från förra året blev april 2025 torrare än normalt. De flesta lågtrycksområdens som passerat har tagit en bana norr om Skandinavien som gynnat uppkomsten av nederbörd i fjällen. Det torra och varma vädret gav tidig snösmältning och låg vindproduktion. Hydrobalansen sjönk från 8 TWh till +5,5 TWh, och vindkraften producerade endast 86% av normalt, vilket var lägre än förväntat trots ett vindrekord i Stekenjokk (41,6 m/s).
Den varma och torra väderleken, tillsammans med låg vindproduktion och minskad snötillgång, påverkade elproduktionen, där vattenkraft stod för 42% och vindkraft för 22% av elproduktionen. Elförbrukningen var rekordlåg, cirka 7% under snittet för april, driven av det varma vädret och minskat värmebehov.
Priset på gas har varit fallande under månaden på grund av ekonomisk oro orsakad av handelskriget. Fyllnadsgraden i gaslagren ökade från 26,9 till 33,6 procent i nordvästra Europa under månaden, bland annat tack vare hög import av flytande gas. Ett mineralavtal mellan USA och Ukraina är på plats, men fred eller vapenvila verkar ligga långt borta för tillfället. Man har luckrat upp fyllnadskravet på 90 procent till 1 november, där EU-parlamentet har föreslagit en fyllnadsgrad på 83 procent medan Tyskland har beslutat om att sänka kravet till 80 procent.
En fortsatt volatil omvärld med både geopolitisk oro kring fredsavtal eller ej i Ukraina samt makroekonomisk oro med Trumps utspel kring chockhöjda tullar eller ej har fortsatt skaka om den finansiella världen. Tysk industri kämpar med höga energikostnader och svag efterfrågan vilket dämpar tillväxten i Europa.
Väderutvecklingen är nu mycket torr vilket innebär att sjunkande överskott av vatten. april har de årliga kärnkraftrevisionerna påbörjats och tyvärr har det kommit dåliga nyheter från Oskarshamn 3. Ett komplicerat fel har inträffat och anläggningen väntas inte i drift förrän i slutet av sommaren, en försening på ca två månader från ursprunglig plan.
Vi tror på fortsatt låga priser under sommaren men med en viss oro för tilltagande prisområdesskillnader inom landet. Bortfall av stora kärnkraftverk påverkar vanligen överföringskapaciteten i elnätet och på terminsmarknaden för el som vi just nu relativt brant stigande pris.
Vi är nu inne i den delen av året då prisskillnaderna mellan topptimmar och kan vara väldigt stora med risk för ”priskollaps” dagtid under soliga dagar. För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.
För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.
För närvarande (8:e maj) exporterar Sverige ungefär 2300 MW effekt till våra grannländer. Vill du veta mer om hur elen flödar inom och mellan länderna som Sverige har förbindelser till? Om du följer länken kommer du till Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet med ständigt uppdaterad statistik.

Timpris blir kvartspris - så påverkas du
I juni 2025 ändras elmarknaden – elpriset sätts då var 15:e minut i stället för varje timme. Här får du veta varför förändringen sker, vad den innebär för dig som elkund och hur du kan anpassa din elanvändning smartare.
Läs mer om förändringen