Lär känna Sara. Kraftringens hållbarhetsstrateg & Kraftkvinna

Varje år utser föreningen Kraftkvinnorna ”Årets Kraftkvinna”. Priset har instiftats för att synliggöra och lyfta kvinnor i energisektorn och för att attrahera fler till branschen. Från Kraftringens sida är åtta kvinnor nominerade och Sara, vår hållbarhetsstrateg, är en av dem.

I den här artikeln pratar Sara om varför energifrågor är så intressanta, ger exempel på klimatsmarta initiativ hon arbetat med och berättar om saker som hjälpt henne att hitta rätt i arbetslivet.

Sara Kralmark i orange soffa

Därför tycker jag att energifrågor är så intressanta

– Som hållbarhetsstrateg jobbar jag med att koordinera och driva företagets hållbarhetsarbete så att vi säkerställer att vi har tillräcklig hastighet och bredd i arbetet med att framtidssäkra företaget.

Eftersom utsläppen av växthusgaser är direkt beroende av hur mycket energi samhället använder, och från vilken typ av energikälla, så ligger ett stort klimatansvar på energibolagen. Eftersom Kraftringen både har produktionsanläggningar och distributionsnät så har vår verksamhet också ett stort ansvar för miljön (berggrunden, luften och vattnet).

Dessutom är vi en arbetsplats där människor ska trivas och må bra. Alla dessa aspekter, och fler, ingår i begreppet ”hållbarhet” för ett energibolag.

Saker som hjälpt mig att hitta rätt i arbetslivet

– När jag lär mig någonting nytt så gillar jag att lära mig detaljer. Det hjälper mig att sedan kunna höja blicken och förstå helheten. Detta gör att jag ofta känner mig säker och vågar diskutera, men det kan också vara tidskrävande.

Sedan jag tog civilingenjörsexamen i Ekosystemteknik med Energisysteminriktning på LTH år 2013 har just förmågan att prioritera bland, och lägga lagom mycket tid på mina arbetsuppgifter, varit det jag utvecklat mest. Nu, som strateg som ofta behöver hålla mig på en övergripande nivå, är jag väldigt glad att jag lärt mig det!

Sara, Marie och Karin på Kraftringen

Selfiedags på Kraftringen. Från vänster Sara Kralmark hållbarhetsstrateg, Marie Liljewall affärsutvecklare El- och gashandel och Karin Waldén affärsområdeschef AO Kund och Energilösningar.

Jag är på en plats där jag känner mening och stor glädje

– I början av mitt arbetsliv fick jag ett råd: Sånt som du är eller blir bra på kommer du att få göra mer av. Bli därför inte bra på något du tycker är tråkigt.

Det är ett råd som jag verkligen har följt, för jag är på en plats där jag känner mening och stor glädje i jobbet. Jag har vågat berätta för människor vad jag tycker är roligt och vill göra, och det har lett till att jag blivit påtänkt när en viss typ av arbetsuppgifter dykt upp.

Det senaste exemplet är stödet jag fick från min tidigare chef och kraftkvinna Karin Waldén, som rekommenderade mig till tjänsten som hållbarhetsstrateg. Hon syns till höger i bild, bredvid mina andra kompetenta och exceptionellt roliga kollega Marie Liljewall.

Biobränslet är nyckeln till vår helt fossilbränslefria produktion

– Hjärtat i Kraftringens fjärrvärmesystem är vårt kraftvärmeverk i Örtofta utanför Lund. Där eldar vi både returträ (rivningsvirke, gamla lastpallar m.m.) och sekundära träbränslen från skogsbruk (toppar, grenar, kvistar m.m.) – merparten upphämtat inom en 10-milsradie.

Biobränslet är nyckeln till att vår produktion varit helt fossilbränslefri sedan 2018!

Sara Kralmark i en skog

Nyligen besökte jag och några kollegor en av de skogar som vi köper bränsle från.

Självklart säkerställer vi att just vårt biobränsle kommer från hållbart brukade skogar. För att verkligen förstå alla aspekter av biobränslefrågan åkte jag och ett antal kollegor nyligen ut till en av de skogar som vi köper bränsle från, och träffade de som brukar den. Det var en fantastisk arbetsdag – skön och väldigt lärorik!

Vi stod i 100 år gamla skogar, 70 år gamla skogar, 20 år gamla skogar, tittade ut över ett 1 hektar stort kalhygge (kalhyggen i södra Sverige är oftast inte större än 10 hektar), pratade om hur olika träslags popularitet varierar, hur Berlinmurens fall påverkat priset på svenskt trä, skogskubikmeter per hektar, sågverk, ädelträ, skogsvårdslagen, certifiering, biodiversitet, energibolagens roll, markförhållanden och mycket mer.

Nya stadsdelen Brunnshög

– Innan jag blev strateg jobbade jag som projektledare inom affärsutveckling på Kraftringen. Ett av de projekt som jag jobbat mest med pågår i nordöstra änden av Lund, i den nya stadsdelen Brunnshög. Där ser vi till att de enorma mängder restvärme som alstras i områdets två stora forskningsanläggningar (MAX IV och ESS) – på det mest optimala sättet – kan användas för att värma övrig bebyggelse. På så sätt minskar vi behovet av nyproducerad energi.

Fjärrvärme är en fantastiskt fin teknik som möjliggör storskalig samhällsnytta och cirkuläritet, men är också lite av en doldis i den svenska energidebatten. De flesta jag känner utanför energibranschen har någon slags uppfattning om t.ex. eltillgång och effektbrist, men flertalet vet knappt vad fjärrvärme är.

Har du frågor om mitt jobb så är du välkommen att kontakta mig genom att klicka på länken nedan. Jag ser fram emot att prata hållbarhet med dig. 

//Sara

Här är Saras kollegor som också blev nominerade. Du kan läsa mer om dem här!

Kraftkvinnorna

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon