Kraftvärme
- en berättelse om resurseffektivitet, hållbarhet och försörjningstrygghet
Fjärrvärme har du säkert hört talas om. Det svenska fjärrvärmesystemet förser ungefär hälften av Sveriges bostäder och lokaler med värme. Tack vare den successiva utbyggnaden av fjärrvärmenät i landet, som pågått sedan 1950-talet, så har miljöpåverkan från uppvärmning kunnat minska drastiskt, tack vare nya och moderna produktionsanläggningar som nu till över 90 % drivs av förnybara eller återvunna bränslen.
Hos oss på Kraftringen så producerar vi ungefär hälften av våra kunders värmebehov vid vårt stora kraftvärmeverk i Örtofta. Sedan 2014 producerar vi där 500 GWh värme per år (det motsvarar behovet från 25 000 villor) och verket var en stor anledning till att vi redan 2018 stolta kunde meddela att hela vår produktion görs med förnybara bränslen.
Men kraftvärme ger mer än bara värme. I ett kraftvärmeverk produceras även el, vilket är viktigt inte minst här i södra Sverige där behovet överstiger tillgången. Totalt i landet så närmar sig kraftvärmens installerade elproduktionseffekt i dag kärnkraftens. Trots detta tenderar kraftvärmen att hamna i skuggan av kärn-, vind- och vattenkraft i den svenska energidebatten.
Tillsammans med några av våra branschkollegor så vill vi gärna sätta ljus på kraftvärmen och dess fördelar, möjligheter och utmaningar. I skriften ”Kraftvärme – en berättelse om resurseffektivitet, hållbarhet och försörjningstrygghet”, nerladdningsbar längre ner på denna sida, kan du läsa mer om kraftvärmens roll, från start och till nutid, i det svenska energisystemet på ett enkelt och lättillgängligt sätt.